Фонд "ФЛАГ" финансира българските общини

Фондът предоставя дългосрочно и нисколихвено кредитиране на всички общини в страната, уточни регионалният министър

Фонд "ФЛАГ" беше създаден 2008 година и по настоящем фондът предоставя дългосрочно, нисколихвено, преференциално кредитиране на всички общини в страната, които изпълняват проекти, финансирани със средства от Европейските фондове. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, по време на подписването на договори за кредит между „Фонд ФЛАГ“ ЕАД и две банки, които ще предоставят револвиращи кредити на фонда, пише Фокус.

"За периода от 2009-2015г., около 824 проекта са получили такова финансиране, а именно налични оборотни средства на общините, за да извършват разплащания към своите бенефициенти или когато има допълнителни дейности, включително за покриване на финансови корекции. Общините са разпределени в няколко категории. Някои от общините, които са в по-лошо финансово състояние, за изключени от заплащане на лихви", посочи Павлова.

По думите ѝ съществува специален ред, който определя кои общини да получават финансиране от фонда. "От тези 824 проекта, които са финансирани, финансовият ресурс, който е предоставен е в размер на почти 1 млрд. лева. С 1 млрд. лева са подкрепени проекти финансирани от европейските фондове и европейските програми на стойност почти 4 млрд. лв", обясни още Павлова. Кредитните институции, с които бяха сключени договори са „БАНКА ДСК” ЕАД и „СИБАНК” ЕАД. Договорите бяха подписани от изпълнителния директор на „Фонд ФЛАГ“ ЕАД Надя Данкинова и представители на банките.