Местан предупреди да не се преиграва с референдумите

Политическите партии не бива да бягат от отговорност, категоричен е лидерът на ДПС

С изключение на законопроекта на ГЕРБ, в който се предлага разширяване на правото на българските граждани да участват в референдуми, останалите законопроекти няма да бъдат подкрепени от ДПС. Не бива обаче да се преиграва с референдумите, защото много често резултатът от тях следва конюнктурата на доминиращите настроения в обществото. Това заяви председателят на ДПС Лютви Местан при обсъждането на законопроектите за промяна в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, предаде „Фокус“.

„Няма съмнение, че спешното влизане на измененията в дневния ред съвпадат не случайно с инициативата на президента да постави на референдум три въпроса. Затова ще представим резервите на ДПС през призмата на анализа на инициативата на държавния глава”, коментира Местан.

„Не винаги настроенията на деня водят до постигане на демократичен резултат и не винаги те са в съответствие със стратегическия български национален интерес“, посочи още Лютви Местан. „Точно затова е политическата отговорност”, заяви лидерът на ДПС.

„Въпросът не е дали да се произвежда референдум или не, а чрез референдум политическите партии да не бягат от своята отговорност и да не се скриват зад гърба на суверена”, подчерта Местан и допълни, че отговорността за грешните решения е много важна.

„Прякото допитване до народа изглежда, че не може да се постави под съмнение и все пак, привидната демократичност на една процедура не е абсолютно условие за постигане на демократичен резултат. Българският опит е по-скоро с отрицателен знак”, каза още лидерът на ДПС.