Инвестициите в България са 3,5 пъти повече от миналата година

Божидар Лукарски ще насърчава чуждестранните инвестиции у нас

Инвестициите в България са 3, 5 пъти повече от миналата година. Това каза министърът на икономиката Божидар Лукарски в сутрешния блок на Нова телевизия. „Това са данни на Националния статистически институт, те съвпадат горе- долу с данните на БНБ”, заяви министър Лукарски. Той каза още, че българите и миналата година са превеждали същото, което и сега, но инвестициите са 3,5 пъти. 

„За първия период на 2015 г., свързан с управлението на сегашното правителство 317 млн. лв. са инвестициите, а 204 млн. са парите, които са преведени по банков път на българите в чужбина – официално”, уточни министъра на икономиката.

„В Йостен открихме една много голяма поточна линия и една доста сериозна инвестиция. Откри се една доста сериозна инвестиция, която предстои да бъде разширена и с допълнително финансиране от една известна немска фирма, която произвежда таблата за контрол на всички автомобили”, даде за пример Лукарски. 

По думите му, една от основните задачи, която стои пред него е да се среща с потенциални чуждестранни инвеститори и с посланици, които да развиват това, което насърчава инвестициите, което те виждат като положителен климат, който да насърчи чуждестранните инвестиции и стабилността на управлението.