Скандално уволнение в Софийската филхармония

Афиш

03-06-2015, 17:53

Автор:

sofiautre.bg

Всичко от Автора

Потърпевшият диригент Илия Михайлов наскоро оповести схема за точене на средства

Изпълняващият длъжността директор Виктор Стоянов уволни диригента на Софийската филхармония Илия Михайлов.

Днес Михайлов отива на работа и заварва празна залата за репетиции, след което служител от "Човешки ресурси" му връчва заповедта за уволнение, разказва музикантът пред Гласове. "И предизвестието, и заповедта ми бяха връчени накуп, без да се срещнем и да разговаряме с директора. Убеден съм, че нещата набъбнаха след интервюто за "Гласове", а след това говорих за проблема и пред други медии. Стоянов дори не изчака да изтече срокът на договора до края на месеца и намери начин да ме отстрани. Реши нещата по схемата на Сталин – има човек – има проблем, няма човек - няма проблем", коментира Михайлов пред изданието.

В музикалните среди упорито се говори за една корупционна схема, според която се прибира процент от субдисията за билети и в нея е замесен и зам.-министърът на културата Боил Банов, който бе заместник-министър и в служебното правителство. Михайлов също каза, че също е убеден в нея, но не може да го докаже. Пред медиите той описа така въпросната схема: Примерно някакъв бизнесмен посредством обръч от фирми изкупува за концертите на филхармонията или на хора средно по 600 билета по 8 лева, което прави 4800 лева.

Тези билети се отчитат като продадени от Филхармонията и за тях се взима от Министерство на културата държавната субсидия по 42 лв., или общо 25 200 лв. По този начин се осигуряват пари за заплати и разходи. След това към някоя от фирмите от обръча се връщат и осчетоводяват до 20%, или 5000 лева под формата на услуги – консултантски, пиар, афиши, флаери и т. н. Дали той връща от тези 5000 лева нещо на директора или зам.-директорката, не знаем, но изглежда логично да предположим.

Резултатът е, че на хартия като за пред министерството всичко изглежда перфектно, а ние пеем пред празни зали, разкри маестрото. Тази схема спокойно може да се завърти около 7-8 до 10 пъти месечно.

Илия Михайлов обвини сегашния директор на Филхармонията и в некомпетентност. Стоянов е със скромен опит в музикалния бранш – завършил е педагогика и е правил музика за електронни игри.

За разлика от него Илия Михайлов има впечатляваща биография на хоров и оркестров диригент. Завършил е Джулиард скул в Ню Йорк (САЩ), Лозанската и Женевската консерватория (Швейцария). Mагистър по симфонично дирижиране от Асоциирания борд на Кралските музикални училища в Лондон (Великобритания). Той е възпитаник на акад. Васил Казанджиев, Росен Миланов и Мишел Корбо. Работил е със световноизвестни диригенти.

Министерство на културата все още не е взело страна в спора, нито е реагирало на официализираните обвинения.