Канелата е трепач на вирусите

Свят

03-06-2015, 16:00

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Ново изследване доказва свръхсвойствата й върху патогени

Една супена лъжица канела може да дезактивира вируси, преди да са заразили човешкия организъм, сочат резултатите от ново изследване върху екстракти от растения и ефекта от тях върху патогени, предаде ЮПИ.

Учени тествали вируса Phi X, за да установят дали се поддава на ефекта от сайгонска и цейлонска канела, както и на този от лука, чесъна, ментата, какаото, испанския шафран. Phi X е сходен с вирусите, които заразяват животни и хора. Оказало се, че в лабораторни тестове канелата дезактивира 99,9 на сто от вируса, докато другите екстракти нямат никакъв ефект, пояснява inews.

"Получените резултати потвърждават виждането, че хранителен режим, който включва една-две супени лъжици канела дневно, може да е ефикасен за унищожаване на вируси, които причиняват настинка, грип, дори херпес, и за предотвратяване на риска от заразяване с тези вируси", заяви д-р Милтън Шифенбауер от университета Пейс в Ню Йорк.

Сходствата между използваните за тестове бактериофаги и вирусите, които заразяват животни, доказват, че заключенията ни са правилни, отбелязаха учените.

Резултатите от изследването бяха представени на годишната конференция на Американското дружество по микробиология.