Плевнелиев привика посланиците на държавите членки на ЕС

Президентът си пожела да влезем в Шенген преди поемането на българското председателство на ЕС през 2018 г.

Президентът Росен Плевнелиев проведе работна среща с посланиците на държавите членки на Европейския съюз и на Европейското икономическо пространство в рамките на Латвийското председателство на ЕС. Това съобщиха от прессекретариата на президентството. 

По време на срещата бяха обсъдени актуални въпроси от политическия дневен ред на страната. Обсъден беше процесът на реформи в сектор „Енергетика“, правосъдието, пенсионната система, здравеопазването, образованието и водния сектор. Подчертана беше важността на 2015 година, като ключова за усвояване на средствата от ЕС и успешното стартиране на проекти от новата финансова рамка за периода 2014-2020 година.

Европейските посланици бяха запознати и с инициативата на държавния глава Росен Плевнелиев за произвеждане на референдум по въпроси на избирателната система.

Пред дипломатите държавният глава открои също така амбицията на страната ни да се присъедини към Единния банков надзорен механизъм, механизма на обменните курсове (ERM ІІ) и Шенгенското пространство преди поемането на българското председателство на ЕС през 2018 година.