Масиран поток на украински бежанци към страните от ЕС

По брой конкурират имигрантите от Близкия Изток

Данните на Европейския съюз за броя на украинците, които желаят да напуснат родината си и да търсят убежище в Европа, показват огромен ръст, информира изпълнителният директор на Европейската агенция за убежището Робърт Висер, предаде ТАСС.

През миналата година общият брой на молбите за убежище в ЕС, Швейцария и Норвегия е достигнал 660 000. 220 000 от тях са подадени в Средиземноморския регион, заяви той.

Украинците са най-многобройната група от източноевропейци, които са поискали убежище на запад, като по този начин Украйна може да се причисли към страните с най-лоши показатели – Сирия, Еритрея, Ирак, Сомалия, Нигер, поясни Висер, като отбеляза, че преди конфликта в Източна Украйна гражданите не са имали нужда от убежище в други страни, уточнява inews.

Той добави, че повечето украинци отговарят на условията за предоставяне на убежище. Освен това украинците нямат претенции за страните, в които ще получат специален статут, стига само да са в ЕС.

ТАСС цитира данни на Руската федерална служба по миграция. В началото на година ръководителят ? Константин Ромодановски е докладвал на президента Владимир Путин, че в страната има 2,5 милиона украински граждани. Около 550 000 се укривали, за да не бъдат въвлечени в боевете в източната част на страната.