Европарламентът отвръща на удара с "черния списък"

Посланикът на Москва губи достъп до сградата на ЕП

Европейският парламент отговори на публикувания миналата седмица списък на Москва с европейски политици и военни, на които е забранен достъп до страната.

От офиса на председателя на Европарламента Мартин Шулц обявиха, че посланикът на Москва вече няма да бъде допускан до сградата на парламента, а руските депутати от Думата и Съвета на федерацията ще получават достъп, но само след специално разрешение, съобщава агенция Ройтерс.

Съобщението идва, след като по-рано миналата седмица Москва забрани достъпа до страната на 89 европейски политици и военни, сред които и отявлени критици на политиката на Русия. "Мартин Шулц днес информира руския посланик за ЕС, че ще вземе оправдани мерки в отговор", казаха от офиса на политика.

В резултат на руските мерки Шулц е разпуснал и формирания в ЕП комитет от руски и европейски депутати, чиято цел беше подобряване на отношенията между Брюксел и Москва, добавя БГНЕС.

Поредният ход на Европейския парламент идва на фона на влошаващите се отношения между Русия и ЕС, които се изостриха особено след анексирането на Крим и наложените икономически санкции срещу руски и украински представители и организации.