От Външно натирват "библиотекаря" Стоян Денчев

Политика

03-06-2015, 12:28

Снимка:

в. Монитор

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Вече няма да е почетен консул на Султаната Оман

Проф. Стоян Денчев ще бъде освободен от функциите си на почетен консул на Султаната Оман. Решението е включено в дневния ред на Министерски съвет по предложение на министъра на външните работи Даниел Митов.

Ректорът на Университета по библиотекознание заемаше длъжността "почетен консул" в продължение на 10 години, като беше назначен в края на мандата на Симеон Сакскобургготски.

Денчев анонсира раздялата с дипломатическото си представителство преди месеци, малко преди да стане ясно, че Държавният фонд на Оман възнамерява да заведе дело срещу България пред Съда на европейския съюз заради кризата в КТБ.

Денчев посредничеше и през първите дни на поставянето на КТБ под специален надзор, когато Оман проявяваше интерес да рефинансира банката, за да не изпадне в несъстоятелност. Фондът правеше опити да договори схема за спасяване на КТБ до последно, преди отнемането на лиценза й на 6 ноември, уточнява уебкафе.

Всички предложения обаче бяха свързани със споделяне на риска и с държавно участие, което не беше прието от мнозинството в Народното събрание.

Делът от 30% в собствеността на КТБ беше най-голямата инвестиция на Оман в България.

Почетният консул е длъжност, уредена в Закона за дипломатическата служба. За да бъде назначен български гражданин за почетен консул на друга държава, той трябва да бъде предложен от чуждестранната държавна институция, а Министерски съвет да приеме решение за даване на съгласие.

Лицето, което заема поста, се ползва от дипломатическа карта на МВнР.