ФИФА: След оставката на Сеп Блатер отново се говори за принц Али бин Ал Хюсейн да го наследи

Кандидатурите на Луиш Фиго и Михаел ван Прааг също са актуални

Президентът на ФИФА Сеп Блатер обяви изненадващо, че се оттегля от поста само четири дни, след като беше преизбран за пети мандат начело на световната футболна централа. Логично следва въпросът кой ще наследи 79-годишния швейцарец и ще спаси Световната централа от разрасналия се корупционен скандал.

Репутацията на ФИФА беше сериозно разтърсена през последните години заради редица корупционни скандали. През миналата седмица, дни преди конгреса на световната централа в Цюрих, когато Блатер беше преизбран, високопоставени ръководители на ФИФА бяха арестувани по искане на американските власти, което е свързано с разследване на корупция, пране на пари и финансови измами.

Шефът на Одиторската комисия към ФИФА Доменико Скала съобщи, че новите президентски избори ще се проведат най-рано през декември. Най-късният срок е март 2016 г.

Йорданският принц Али бин ал Хюсеин и Давид Жинола вече обявиха готовността си да се кандидатират отново за президентския пост на предстоящите избори. По време на вота на 29 май, когато се изправи срещу Блатер, йорданецът получи 73 гласа на първия тур, а след това се оттегли преди втория кръг. За момента не е ясна позицията на Луиш Фиго и Михаел ван Прааг. Бившият португалски национал и шефът на Холандския кралски футболен съюз (KNVB) първоначално изразиха желание да се явят на изборите срещу Блатер, но след това се оттеглиха.

Германският таблоид „Билд” състави списък с вероятните кандидати за бъдещ бос на Световната централа, като сред тях вече са споменатите Али бин ал Хюсеин, Луиш Фиго и Михаел ван Прааг. Според спекулации в различни световни медии покана да се кандидатира може да получи и аржентинската легенда Диего Армандо Марадона.

Възможните кандидатури за президент на ФИФА:

Мишел Платини – 59-годишната френска легенда на световния футбол е президент на УЕФА от 2007 година. Той оглави опозицията срещу Блатер в последния ден преди изборите на 29 май, когато швейцарецът бе преизбран за пети мандат. Платини ще има подкрепата най-малкото на Френската футболна федерация.

Волфганг Нирсбах – 64-годишният президент на Германския футболен съюз (ГФС) нееднократно заявяваше преди преизбирането на Блатер, че смяна на властта по върховете на ФИФА би било необременено ново начало. Не е привърженик на по-твърд курс като англичаните, но е много дипломатичен.

Али бин ал Хюсеин – 34-годишният йордански принц е готово отново да се кандидатира. По време на вота на 29 май, когато се изправи срещу Блатер, йорданецът получи 73 гласа на първия тур срещу 133 за швейцареца, а след това се оттегли преди втория кръг.

Луиш Фиго – 42-годишният бивш португалски национал бе кандидат за поста, но се оттегли. Очаква се да бъде аутсайдер, ако отново реши да се кандидатира.

Михаел ван Праааг – 67-годишният президент на Холандския кралски футболен съюз (KNVB) също като Луиш Фиго оттегли кандидатурата си. Преди конгреса на ФИФА през 2014 година в Сао Пауло той призова Блатер да подаде оставката си. Ако бъде избран, би бил само преходна фигура преди следващи избори.

Гари Линекер – 54-годишната английска легенда на световния футбол често коментира делата на ФИФА. Той би бил изненадващ кандидат.

Какво се случва с Франц Бекенбауер?
Кайзера се наслаждава на световния футбол. По-рано 69-годишният германец също бе спряган за наследник на Блатер, но категорично изключва възможността да поеме ФИФА.

Какво ще се случи с Мондиал 2018 в Русия и Мондиал 2022 в Катар?
Оставката на Блатер няма никакво влияние върху спорните домакинства на следващите две световни първенства. Сключените договори са в сила, независимо от това кой е президент на ФИФА. При всички положения руският президент Владимир Путин губи с Блатер „неговия си” президент. Наследникът на швейцареца би могъл да има критични взаимоотношения с домакина на следващия Мондиал.