България не може да приеме повече бежанци

Mиграционният натиск по границите не е спирал, а в летните месеци е дори още по-силен, според Илияна Йотова

В следващите дни България трябва да изработи мотивирана позиция защо не може да приеме повече бежанци и да я представи на срещата на върха в края на юни. Това коментира пред Радио „Фокус“ Илияна Йотова от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП по повод предложението на ЕК за квотно разпределение на 40 хиляди бежанци. 

Според нея, миграционният натиск по границите не е спирал, а в летните месеци е дори още по-силен. „Тези страни, в които не е секвал миграционният поток, нека бъдат оставени встрани. Нека в следващите две години да бъдат поставени в специална група, за да могат да се справят с хората, които така или иначе идват на тяхна територия, или вече са дошли в тези страни“, коментира Йотова. 

Тя отбеляза, че по силата на европейското законодателство, а и заради сигурността на гражданите на ЕС, емигрантите се проучват по специален въпросник, за да се знае кой влиза на територията на съюза. „Това са още много неща, които трябва да свършим, преди да приемем нови хора. Ние имаме доста проблеми в това отношение“, каза Йотова.