Промените в пенсионната система ще осигурят по-високи пенсии

Голяма част от исканията на МВР бяха приети, увери социалният министър

Ако пакетът, който предлагам се приеме, той осигурява значително увеличаване на новоотпусканите пенсии през следващите години и освобождава 1 млрд. лв. от пенсионната система от субсидия в момента. Това заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин в ефира на БНР. 

Относно планираните на 13 юни протести заради въвеждането на възраст, Калфин посочи, че е имал доста разговори не само с представители на МВР, но и с Министерството на отбраната. 

„Факт е, че те не се пенсионират на 45 години, на колкото биха могли теоретично да се пенсионират. Миналата година средната възраст за пенсиониране беше 52 години и 8 месеца. Затова предлагам и тази възраст, от която да започне пенсионирането. Голяма част от тях твърдят, че искат да служат по-дълго в съответните структури. Даваме им възможност да използват правата си, дори да са бивши служители”, обясни Калфин. По думите му, голяма част от исканията им са били приети и допълни, че не е редно тази възраст да е по-ниска от средната, която е в момента.