Българката Цветелина е сред топ следователите в ОЛАФ

Общество

03-06-2015, 07:36

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Общо в службата работят 22 българи, а най-многобройни са белгийците - 76

Българската следователка Цветелина е сред най-добрите служители в Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). Това пише в доклада на службата за м.г., оповестен вчера. В него са представени и най-добрите кадри на ОЛАФ, сред които е посочена Цветелина. Нейната фамилия обаче не се споменава, пише "Труд".
Общо в службата работят 22 българи, а най-многобройни са белгийците - 76.
Преди да попадне в ОЛАФ, Цветелина е била служител в Комисията за защита на конкуренцията и шеф на отдел във Висшия съдебен съвет, пише в документа. Завършила е право в Софийския университет “Св. Климент Охридски” и в Кралския колеж в Лондон. Българката е натрупала опит като разследващ по време на работата си в комисията за борба с корупцията в България, пише в доклада.
В еврослужбата започва работа през 2006 г. Първоначално тя е работила главно по случаи, свързани с предприсъединителните фондове в България. Фактът, че владее и руски език й помага да работи по случаи, свързани с потенциални измами в бившите съветски републики. “За да е добър следовател, човек трябва да вложи всичките си мисли и душа в работата”, заявява Цветелина, цитирана в доклада.
Най-вероятно в документа се визира Цветелина Чолакова. Нейното име нашумя покрай разследването на ОЛАФ срещу еврокомисаря по здравеопазването и защита на потребителите Джон Дали. Той подаде оставка, след като името му беше намесено в сигнал за корупция.
В дъното на скандала бе жалба на шведската тютюнева компания Swedish Match. Тя твърди, че с нея се свързал малтийският предприемач Силвио Замит, който предложил срещу комисиона да ходатайства за това „снусъ“-ът (тютюн за дъвчене, б.р.), който произвежда, да бъде легализиран с предстоящата Европейската тютюнева директива. В момента той е разрешен само в Швеция и Норвегия.
Въпросният бизнесмен гарантирал, че може да посредничи, като се позовал на близостта си до еврокомисар Дали. Тогава бе посочено, че разпитите на еврокомисаря са проведени и от следовател Цветелина Чолакова.
От доклада на ОЛАФ става още ясно, че България е на трето място в ЕС по брой приключени разследвания за измами със средства на общността, предизвикани от проверки на ОЛАФ. На първо място е Румъния с 36 следствия, на второ е Унгария с 13, а в България завършените следствия са 11. В над половината от случаите (55%) в нашата страна са били повдигнати обвинения след проверки и препоръки на ОЛАФ.
“През миналата година службата отчита рекорден брой на повдигнатите обвинения по нейни разследвания. Същевременно продължителността на разследванията бележи спад. Нямаме възможност да работим над достигнатата бройка проверки, нямаме повече капацитет”, заяви на пресконференция генералният директор на службата Джовани Кеслер.
Сред случаите, съобщени от българските власти, отново е посочен старият пример с програма САПАРД. ОЛАФ съобщава, че разследването за измама със 7,6 милиона евро от бюджета на ЕС по програмата е обхванало Германия, Италия, Испания, Холандия, Словакия, Швеция и Великобритания.
Основната част от сигналите, получавани в ОЛАФ от България за последните седем години, са били изпращани от "частни източници" (54 сигнала), а едва пет сигнала са били от обществени институции.