Всяка пета българка готова да роди без мъж до себе си

Животът

03-06-2015, 07:09

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Притесненията, които спират жените да забременеят, са предимно финансови

За всяка пета българка отсъствието на постоянен мъж в живота и липсата на собствено семейство не й пречи да се стреми към дете. Така мислят предимно жените със стандарт над средния, както и тези между 36 и 43 г., когато стойността на майчинството нараства неимоверно. Това показват резултатите от проучване на "Екзакта рисърч груп" сред 703 българки между 18 и 43 г. със средно и по-високо образование.

Резултатите са логични на фона на статистиката, че 28 процента от анкетираните нямат сериозна връзка. Всяка втора българка или точно 59% от жените у нас обаче не биха родили, ако нямат постоянен партньор. Причина са не само семейни предразсъдъци, но финансови тегоби и страхът дали ще се справи сама с отглеждането на детето.

Притесненията, които спират жените да забременеят, са предимно финансови (в 47 на сто). Това тормози най-силно младите, студентките или тези с ниски доходи и несигурна работа. Вторият най-често деклариран страх (при 36%) е, че двойката още не е подготвена за дете. На трето място е притеснението, че ако жената напусне временно работа, ще загуби мястото си. Според анализаторите това е нормална реакция при високата безработицата у нас - изчезването за определен период от време е равносилно на загуба на позиции в службата.

Всяка четвърта жена не знае след каква възраст броят и качеството на яйцеклетките плавно започва да намалява (а това се случва след 25-ата) и след коя година - рязко (след 35-ата), затова стартира разяснителната кампания "Майка навреме". Но 88% от тях вече знаят за възможността за замразяването им.

Жените са информирани, че могат да разчитат на ин витрото и че асистираната репродукция е с висока успеваемост. Но почти нищо не знаят за стареенето на яйчниците, че времето им е лимитирано и когато намерят партньора в живота си, твърде често е късно за забременяване, казва д-р Георги Стаменов, специалист по репродуктивно здраве от столчината болница за женско здраве "Надежда".

Изходът е дотогава да се съхранят яйцеклетки чрез замразяване. Всяка българка трябва да знае за този шанс. Дори тези, които вече са родили веднъж. Понякога след 5-6 години те искат да създадат още едно дете, но се оказва, че това няма как да стане и че са изправени пред избора за донорски яйцеклетки, защото вече нямат свои.

Ще цитирам един много умен човек - не работата, а многото работа убива яйцеклетките, т. е. постоянният и мощен стрес. Затова, ако се замразят яйцеклетки, когато напрежението е било по-малко, ще имаме щастливи яйцеклетки, от които по-късно ще се родят щастливи бебета, обяснява д-р Стаменов.

Процедурата по замразяването и съхранението обаче не може да се прилага във всеки ин витро център. С нея се занимават само главните ембриолози, тъй като се изисква много добре обучен екип. И второ - яйцеклетките трябва да се съхраняват по определени правила.

По време на кампанията "Майка навреме" българките ще научат за най-новите постижения на репродуктивното здраве, защо трябва да се избягва късното забременяване, а чрез форуми и обучения жени и мъже ще се убеждават да създадат дете колкото се може по-рано. Момичето се ражда с около 1 млн. яйцеклетки, това е нейният яйчников резерв за цял живот и той не може да се допълни. До пубертета остават около 250 000-300 000 яйцеклетки. Успоредно с намаляването им се влошава и качеството - все повече стават тези с хромозомни дефекти.

В годините между 35 и 40 яйцеклетките с хромозомни увреждания се повишават от 20 на 45%, а на 42 г. вече са над 80% от яйчниковия запас. Над 45 г. вероятността жената да забременее със собствена яйцеклетка и да роди здраво дете е под 1%. Единственият шанс за бременност при жени с изчерпан резерв е донорска яйцеклетка или собствени замразени преди време.