Чехия и Словакия бесни на Русия заради филм

Свят

02-06-2015, 16:37

Снимка:

Би Би Си

Автор:

БългарияУтре

Всичко от Автора

Двете държави привикаха руските посланици да им дирят сметка за крив прочит на историята

Чехия и Словакия привикаха посланиците на Русия в двете страни, за да протестират срещу излъчването на документален филм за предвожданото от СССР нахлуване в Чехословакия през 1968 г., съобщи Би Би Си. "Варшавският договор. Разсекретени страници", бе показан на 23 май и според правителствата на двете държави заблуждава руските зрители.

Авторите му твърдят, че нахлуването на войските на Варшавския договор, включително от България, е било приятелско действие за защита на Чехословакия от заплахата от преврат, подкрепян от Запада и НАТО.

Чешкият външен министър Лубомир Заоралек е запитал посланик Сергей Кисельов "как е възможно след като минаха толкова години, в които за окупацията се извиниха не само представителите на СССР, но и властите на днешна Русия, да се появява такъв документален филм по руската държавна телевизия".

Чешкото външно министерство цитира външния министър Лубомир Заоралек, според когото филмът е "заблуждаващ".

Външното министерство на Словакия също изрази протест, като коментира, че филмът "се опитва да пренапише историята и да фалшифицира историческата истина".

При оглавеното от Съветския съюз нахлуване, в което участваха войски от пет държави от Варшавския договор, включително България, бяха смазани опитите за реформиране на комунистическия режим в Чехословакия, станали известни като Пражката пролет.

Съветските войски се изтеглиха едва след антикомунистическата нежна революция в края на 1989 г. Според филма обаче нахлуването е било оказване на помощ за предотвратяване на военен преврат, подкрепен от Запада. Повечето историци обаче отхвърлят тази теза.

Възмущението си изрази по-рано в понеделник и словашкото външно министерство. "Показването по телевизията на този филм, в който се съдържа опит да се пренапише историята и да се фалшифицират исторически факти, вреди на заявленията за добросъседски отношения между Русия и Словакия. Настояваме да се уважава истината за събитията от 1968 г., които станаха за Чехословакия и гражданите й голяма и продължителна трагедия", се казва в изявлението от Братислава.

В текста се допълва, че авторите са използвали "изкривяване на историята" и "стари идеологически клишета" за оправдаване на нахлуването на съветските войски и последвалата окупация. Братислава изразява "неприятна изненада", че това се случва скоро, след като Словакия категорично е отхвърлила опити да се ревизира ролята на Червената армия в освобождаването на Европа от нацизма.

"Победата си е победа, но окупацията си е окупация", се казва в изявлението.

Дипломатическото напрежение съвпада с отпътуването за Москва на премиера Роберт Фицо, който от 2 юни започва официално посещение в Русия.

Филмът е посветен на това дали бившия СССР е бил агресивна сила и как от края на Втората световна война САЩ се стремели към световно господство, пояснява Сега. "СССР беше пречка пред американското глобално господство, но те искаха да го отстранят с чужди ръце и на чужда територия", са казва във филма. Според него Европа беше идеална за тази цел, където започнали да сплашват населението със съветска заплаха и да призовават американците да ги защитят от Червената мечка.

За събитията в Чехословакия от 1968г. се говори като за "действително сериозно изпитание за страните от Варшавския договор", включително защото в Западна Германия близо до чехословашката граница непрекъснато протичали учения на НАТО.

Сегашният руски депутат от фракцията на комунистите Владимир Лобов, който е бивш началник на Генщаба на Варшавския договор директно заявява във филма, че "блокът НАТО се подготвяше за навлизане в Чехословакия и в Прага и имаше подготвени войски". Като илюстрация за това се използват кадри от пропаганден съветски филм, в който между другото с патос се казва, че за половин година през 1968 г. страната била посетена от 368 000 "западногермнаци".

Във филма се съобщава също, че в сградата, в която се е помещавал щабът на Варшавския договор в Москва днес върви усилен ремонт, за да бъде настанена там централата на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКБ). Тя е събрала около Русия 5 бивши съветски републики (Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан) и чрез нея Москва има планове да повиши геополитическия си статут.

Любопитна подробност, спомената във филма, е че оградата и портите, водещи към малкото имение, са докарани от Червената армия от Берлин като трофей, където са украсявали входа към Зоологическата градина и Райхсканцлерството – последното убежище на Адолф Хитлер.

През този март избухна дипломатически скандал между Москва и Прага, припомня изданието. Това стана, след като чешката служба за сигурност и информация (BIS) уличи трима руски дипломати в шпионаж. Заради опасения от ескалация на конфликта с Москва, чешките власти не ги експулсираха, а им дадоха възможност да напуснат страната и не продължиха разрешенията им за пребиваване.

Според местната преса така властите са провалили операция на руските спецслужби, която би могла да застраши сигурността на страната.

Москва отговори "симетрично" - забрани пребиваването в Русия на чешки дипломат, работещ в посолството, и не пусна в страната втори дипломат, отказвайки му виза.