И датчаните поискаха референдум дали да останат в ЕС

Свят

02-06-2015, 16:17

Снимка:

© Pixabay

Автор:

БългарияУтре

Всичко от Автора

Прилагането на британския модел може да пропука проевропейския консенсус

Дясна датска партия, която се очаква да е балансьорът на властта след изборите в края на юни, подкрепи инициативата за референдум дали страната да остане  в ЕС. Такъв опит за прилагане на британския модел в Дания може да пропука проевропейския консенсус в елита, коментира "Ройтерс". 

Лидерът на Датската народна партия (DF) Кристиян Тулесен Дал каза, че реформите, на които настоява премиерът Дейвид Камерън, са сходни с идеите на неговата партия – спиране на сплотяването на страните членки, орязване на бюджета и бюрокрацията на ЕС, ограничаване достъпа на имигранти от ЕС до датски социални плащания.

"Дания е много малка страна и осъзнаваме, че за големи държави като Великобритания е много по-лесно да постигнат нова договореност с Брюксел", казва Дал пред "Ройтерс"

Агенцията допълва, че засега е много малка вероятността от датски референдум за излизане от ЕС. Управляващите социалдемократи и основната опозиция на либералите подкрепят референдум в противоположна посока – за присъединяването на Дания към обща европейски политика за правосъдие.

Но социологическите допитвания показват, че на изборите на 18 юни DF ще станат трета парламентарна сила с близо 20% от гласовете. Така те ще могат да влияят на либералите като потенциален коалиционен партньор или като подкрепят в парламента едно либерално правителство на малцинството. Дал казва, че референдумът за или против оставането в ЕС ще е едно от основните му условия за подкрепа.

С антиевропейската си позиция DF станаха преди година победители в изборите за европарламент, като събраха 27% от гласовете на традиционно скептичните към ЕС датчани.