81% от българките избират бебе пред кариера

Общество

02-06-2015, 12:30

Снимка:

practicingparents.com

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Инициативата "Майка навреме" ще ограмотява бъдещите родилки

Българките се притесняват от финансова нестабилност и проблеми с работата си, когато мислят за забременяване. Това сочи последното проучване на Exacta Research Group, проведено с интервюта на 703 жени във фертилна възраст между 18 и 43 години.

Резултатите, представени от Лидия Йорданова, сочат, че според 81% от запитаните жени раждането на дете е по-важно от правенето на кариера. На обратното мнение са едва 9% от респондентките - предимно жени от столицата и студентки.

За 20% от запитаните българки липсата на семейство и постоянен партньор не е пречка за бременност. За 89% е особено важно да имат деца, а 5% от дамите, които все още нямат поколение, твърдят, че изобщо не искат да имат такова.

44% от анкетираните жени подчертават, че решението им за забременяване зависи от финансовата им обезпеченост, а сходен брой - 47%, се опасяват от финансова нестабилност и зависимост, ако родят дете в настоящия момент.

По думите на Йорданова цели 35% от българките се страхуват, че при евентуално раждане в момента би пострадала кариерата им. Запитани ако се окаже, че не могат да забременеят, 58% от участвалите в запитването дами гарантират, че биха опитали метода ин витро, 14% биха осиновили дете, а 4% биха продължили живота си без наследници.

Проучването обаче показва, че българките във фертилна възраст не са особено наясно кога спада качеството на яйцеклетките им, което е основен фактор за липса на поколение при отлагане на бременност.

Специалистът по репродуктивно здраве д-р Георги Стаменов изтъкна, че в рамките на репродуктивния си живот една жена отделя до 500 яйцеклетки, като количеството и качеството им започват плавно да намаляват след 25-годишна възраст.

В годините между 35 и 40, яйцеклетките с хромозомни увреждания се увеличават от 20% на 45%, като само за две години - на 42 г., броят им скача над 80% от яйчниковия резерв на жените.

"С изчерпването на яйчниковия резерв жените влизат в капан, в който не са подозирали, че могат да попаднат", обяви медикът, като обяви, че голям процент от българските жени не са намерили стабилен партньор и мотив за забременяване в най-добрите си години за износване на дете.

Именно заради тези статистически данни и наблюдения ангажирани по темата специалисти и неправителствени организации стартират инициативата ""Майка навреме", която с национална информационна кампания ще цели да разясни на българските жени във фертилна възраст предпоставките, условията и възможностите за майчинство.