Седми сме по порноканали в ефира

Общество

02-06-2015, 11:50

Снимка:

Българияутре.бг/архив

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Кодирането им да влезе в закон, иска шефът на СЕМ

По Закона за радиото и телевизията порнографията не е забранена, тя е забранена в НК, заяви пред бТВ председателят на СЕМ доц. Д-р Георги Лозанов. По думите му трябва да се промени нещо в закона.

Класация на „Индипендънт“ ни поставя на 7-мо място по брой на порнографските канали в ефира в ЕС. В същото време обаче според законите това е напълно забранено в България. Ние сме една от двете страни в Европа, в които е забранено порнографското съдържание. Според НК порнографският материал изразява открито сексуално поведение и се наказва с лишаване от свобода до 2 години и глоба до 3 хил. лева.

По отношение на децата е абсолютно необходимо да има допълнителна строгост, за да бъдат предпазени, категоричен е Лозанов. Децата, които все още нямат изградена сексуална идентичност, този тип показване на сексуалните отношения, може да промени тяхното разбиране за секса, да изкриви техните представи, на мнение е специалистът. Ние поискахме доставчиците на телевизия да кодират тези канали и по този начин те трудно могат да подлежат на санкция, допълни той.

Според Лозанов за темата е нужен дебат, а не е ясно дали обществото е готово за него. Толкова много проблеми има нашето общество, че не може да се стигне до този. Дебатът според него трябва да продължи, а кодирането на каналите да влезе в закон.