Почитаме светинята Ботев и поборниците за народна свобода

Общество

02-06-2015, 11:23

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Отбелязваме 139-годишнината от смъртта на Христо Ботев

В 12.00 ще сведем глави пред техния курбан и светли идеали

Днес отбелязваме 139 години от смъртта на Христо Ботев и неговата чета, както и на всички загинали за свободата на България. Със сирени в цялата страна, точно в 12.00 часа и в продължение на две минути, героите ще бъдат почетени.

Денят на Ботев ще бъде отбелязат из цяла България. По традиция ще се проведе поклонение на връх Околчица. Чествания ще има и в родния му град Калофер. В столицата преди обяд ще се състои тържествена церемония в Борисовата градина, пред неговия паметник.

Христо Ботев е роден през 1848 г. в Калофер в семейството на даскал Ботьо Петков и Иванка Ботева. През 1863 г. завършва калоферското училище, а след това заминава за Русия и се записва като частен ученик във Втора Одеска гимназия, от която е изключен през 1865 година.

Известно време е учител в бесарабското село Задунаевка. През 1867 година се завръща в родния град, където започва да проповядва бунт срещу чорбаджии и турци, скоро окончателно напуска Калофер и заживява в Румъния.

През следващите години се мести от град на град, дори известно време живее заедно с Левски. Започва активната му дейност като журналист, под негова редакция излиза новият орган на революционната партия - в. "Знаме", а през 1875 г. се появява съвместната му стихосбирка със Стефан Стамболов "Песни и стихотворения".

През 1872 г. е арестуван за конспиративна революционна дейност и изпратен във Фокшанския затвор, освободен е със застъпничеството на Левски и Каравелов. Става печатар при Каравелов, а по-късно започва и дейността му на публицист.

След избухването на Априлското въстание през май 1876 г. Ботев събира чета и става неин войвода. На 16 май с част от нея се качва на кораба „Радецки" и ден по-късно принуждава капитана да спре на българския бряг. От Козлодуй четата на Христо Ботев се отправя към Балкана, където води боеве с преследващите я османлии.

Последната битка на поета-революционер е на 2 юни 1876 г. в подножието на връх Вола, където е улучен смъртоносно от куршум.
Загадката за смъртта му остава. Спори се дали един от големите ни поети и умове е намерил смъртта си от вражески или от български куршум. И до днес не спират дебатите дали е убит от турчин или е предаден от свои.

Всъщност версията, че е убит с два куршума, един от които в челото, е на известния ни публицист, революционер и политик в следосвобожденска България Захари Стоянов, който описва гибелта му, като се позовава на един от синовете на баба Тонка Никола Обретенов.


"ПАТРИОТ"
1873 г.

Патриот е - душа дава
за наука, за свобода;
но не свойта душа, братя,
а душата на народа!
И секиму добро струва,
само, знайте, за парата,
като човек - що да прави?
продава си и душата.

И е добър християнин:
не пропуща литургия;
но и в черква за туй ходи,
че черквата й търговия!
И секиму добро струва,
само, знайте, за парата,
като човек - що да прави?
залага си и жената.

И е човек с добро сърце:
не оставя сиромаси;
но не той вас, братя, храни,
а вий него със трудът си!
И секиму добро струва,
само, знайте, за парата,
като човек - що да прави?
изяда си и месата.