Над милион и сто хиляди домакинства живеят в панелки

Държавата търси стимули за собствениците на сгради да се санират

Още един милиард лева от 2016 година отиват за държавното саниране като ще черпим от френския опит в енергийната ефективност на жилищните сгради. Това стана ясно по време на семинар на тема „Плановете за действие за енергийната ефективност на сградите: инструмент за борба с климатичните промени", в който участва министър Лиляна Павлова.

"Необходими са законодателни промени, за да се постигне желаната цел за енергийно ефективен сграден фонд. Ние сме държавата с енергийно най-неефективни сгради", изтъкна регионалният министър.

В същото време 98% от сградите са частна собственост. Затова ще се търсят стимули собствениците да имат интерес да се грижат за добрия облик на сградите си.

„Плащаме по-високи сметки за отопление, за осветление. Когато една сграда е енергийно неефективна, плащаме по-високи сметки“, подчерта тя.

"35% от сградния фонд в Европа е остарял. За нас това число е 3 пъти по-високо. Трябва да се мисли за конструктивната устойчивост на сградния фонд", заяви регионалният министър.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството има приоритет да създаде добра нормативна уредба в сферата. Опитът на Франция щял да е полезен по управление на етажната собственост. "Ние сме силни индивидуалисти, не сме силни в отборните игри", каза Павлова.

„Има какво още да утвърдим като традиции по управление на етажната собственост“, подчерта министърът. Затова се подготвяли и законови промени за управление на етажната собственост, за да стане той по-лесно приложим.

Държавната програма за саниране цели реализиране на мерките за енергийна ефективност, стана ясно от коментара на министъра. 1 120 000 домакинства живеят в панелки. От догодина кабинетът предвижда към програмата за саниране да се добавят още един милиард лева, с каквито средства тя разполага към момента. Вече има хиляда сгради, одобрени за безплатно саниране.

300 милиона лева са предвидени за енергийна ефективност на публични сгради по оперативната програма за регионално развитие. Не се пренебрегват детски училища и детски градини като до 70% достига спестената енергия.