Властите крадат заедно с ромите

Проблемът е почти нерешим, смята проф. Михаил Константинов

"Българските власти крадат заедно с циганите посредством циганските барони", заяви пред Нова телевизия математикът проф. Михаил Константинов. 

"Ние предпочитаме да даваме на циганите да се занимават с контрабанда, за да можем да ги контролираме, да ги използваме по избори и да крадем заедно с тях", изтъкна експертът. 

Той подчерта, че няма как във всяко село да се разположи полиция и жандармерия и трябва да се действа по друг начин: "Проблемът е почти нерешим, той е забатачван точно 25 години и това не може да се оправи бързо. Тези хора трябва да се образоват и да бъдат изкарани от гетото. Един циганин става нормален човек като го изкарате от гетото".

По думите му от Наказателния кодекс трябва да изчезне понятието „малка кражба”. Той даде пример с американското законодателство, в което при трето провинение крадците отиват за 25 години в затвора. 

"Само бароните могат да спрат кражбите в момента. Това няма да го направи жандармерията. Всъщност полицията работи много добре с бароните, но за тежките престъпления. Прави ли Ви впечатление, че почти при всички убийства, извършени от цигани, на следващия ден извършителите са заловени", изтъкна професорът.