Изборите на 25-и октомври, вероятно с референдум

Политика

02-06-2015, 06:56

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

До дни Плевнелиев ще направи обръщение към нацията

Датата 25 октомври е много вероятна за провеждането на кметските избори и референдума за изборните правила, съобщи президентът Росен Плевнелиев. И уточни, че има широка политическо съгласие около допитването - то отговаря на желанието на българите за мажоритарен елемент, задължителен вот и електронно гласуване. До дни Плевнелиев ще направи обръщение към нацията, в което ще обяви предложението си за окончателната дата на вота и референдума. Очакванията му са ЦИК да успее да се справи с организацията на вота.
Плевнелиев внесе първото си предложение за изборен референдум преди повече от година, но тогавашното мнозинство на БСП, ДПС и "Атака" не го прие. По-късно инициативен комитет, начело с бившия служебен премиер Георги Близнашки, събра 500 000 подписа, които по закон задължават парламента да насрочи допутването. Проверката на ГРАО обаче показа, че реално парафиралите хора са по-малко, а бившият председател на парламента Михаил Миков отказа да даде на комитета един месец, за да бъдат отстранени нарушенията.
"Виждам широко политическо съгласие за провеждане на национално допитване. Това ме въодушевява и радва. Не е изненада за всички вас, че не само аз, и не само много политически партии, но и българският народ застана зад трите въпроса, които бяха формулирани и, за съжаление, идеята за национално допитване бе отхвърлена от предишното 42-ро Народно събрание. Убеден съм, че формулирането на въпросите тогава, отговаряше и на желанието на народа - мажоритарен елемент, задължително гласуване и дистанционно гласуване в различните му форми, включително и по интернет", каза Плевнелиев.