Русия поставя на САЩ условие за България при преговорите за Украйна

Политика

02-06-2015, 06:16

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Това твърди американският разузнавателно-аналитичния център "Стратфор"

В преговорите със САЩ за украинската криза едно от двете условия на Русия е да бъде намалена активността на Пентагона и НАТО по източните граници на блока, включително в България, пише в. "Труд". Това твърди американският разузнавателно-аналитичния център "Стратфор", анализирайки новите тенденции в отношенията САЩ-Русия след посещенията на държавния секретар Джон Кери и помощничката му Виктория Нюланд в Русия през първата половина на миналия месец, съобщи РИА Новости.
"САЩ и Русия бяха в тесен контакт от самото начало на кризата в Украйна. Но посещението на Нюланд, както и срещата на Джон Кери с руския президент Владимир Путин могат да станат сигнал към смяна на американската стратегия в преговорите с Москва", пише в статията на "Стратфор".
Посещенията на Кери и Нюланд сигнализират, че Вашингтон иска да стане по-важен участник в диалога по украинската криза и е готов да обсъди компромисни решения с участниците от "нормандската четворки", предполагат аналитиците на центъра.
Според тях руските преговарящи искат от Вашингтон няколко ключови отстъпки. Първо, Москва е загрижена от присъствието на американски военни инструктори в Украйна и очаква от САЩ гаранции, че 6-месечната "украинската мисия" на американските военни няма да бъде удължена или разширена. Другото ключово изискване на Кремъл е ограничаване на активността на САЩ и НАТО по източните граници на алианса - в балтийските страни, Полша, Румъния и България.
Що се отнася до санкциите, Вашингтон е готов на отстъпки. Икономическите ограничения спрямо Русия може да бъдат снети, ако Белия дом се реши на такава стъпка.
В случая обаче със санкциите на Евросъюза нещата са по-сложни - санкциите могат да паднат, само ако с това се съгласят всички страни-членки. Засега блокът няма обща позиция. Ако някои балтийски държави и Полша се обявяват за продължаване на санкциите, Гърция, Италия, Унгария и Испания биха искали да защитят търговските връзки с Русия и вече показаха намерението си да гласуват за смекчаване на политиката на санкции. Така на Германия, която избра линията на остра критика срещу Русия, й става все по-трудно да се придържа към този курс.
Ако администрацията на Барак Обама вземе решение за снемане на санкциите, това ще става постепенно, като се започне със смекчаването на на такива аспекти като забраната за влизане в САЩ на физически лица от американския списък. В замяна Вашингтон най-вероятно ще поиска пълното прекратяване на огъня по цялата линия на съприкосновение и разширен достъп на международните наблюдатели в зоната на украинския конфликт.
Аналитиците на "Стратфор" отбелязват, че серията преговори между Вашингтон и Кремъл не означава, че украинската криза върви към края края си, но САЩ показаха готовност за диалог с Русия и за търсенето на компромис.