Заради България има мир на Балканите

Страната ни е ценен съюзник на НАТО, според командващия Сухопътните войски на САЩ в Европа

Членството на България в НАТО е немислимо без сътрудничеството с останалите членки. Това заяви началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов след среща с командващия Сухопътните войски на САЩ в Европа генерал-лейтенант Фредерик "Бен" Ходжис.

Безспорно двустранното сътрудничество между въоръжените сили на България и САЩ е в основата на това, посочи Николов. Той изтъкна съвместните учения и тренировки между двете страни, които са над двеста. Само за тази година планираните мероприятия са над 70, изтъкна вицеадмирал Румен Николов като подчерта, че може да се увеличи техният брой.

Тези учения давали възможност за поддържане нивото на военнослужещите ни. По мнението му намаляването на тези тренировки би било престъпление към партньорските ни отношения.

Според Николов успешно си сътрудничим със САЩ и в социалната сфера. В районите на съвместните ни съоръжения, по думите му, се давали възможности за работа.

Командващият Сухопътните войски на САЩ в Европа генерал-лейтенант Фредерик "Бен" Ходжис, който е на двудневно посещение в България, подчерта на свой ред, че България е много ценен съюзник в НАТО от много години. Ходжис припомни съвместните ни мисии в Ирак и Афганистан. Той благодари на българския народ за достойните български бойци, които ни представят подобаващо.

Генерал-лейтенант Ходжис коментира географското положение на България и нейните съседи, които я правели важен съюзник. За България също има ползи от членството в НАТО заради региона, в който се намира, изтъкна той. Заради лидерството на страната ни в региона имало мир на Балканите. Амбицията му била да засили трансатлантическото сътрудничество между САЩ и България.

Ходжис е впечатлен от професионализма и уменията на българските въоръжени сили да се подготвят съвместно със съюзниците си. Той благодари за подкрепата ни за бъдещо учение през август, което ще се проведе на военните летища в Тенево и Балчик.