Адмирал Никола Спасов стана символ на Черно море

Застана до треньорската легенда на "моряците" Иван Моканов

Феновете на Черно море произведоха в чин адмирал старши треньора на "моряците" Никола Спасов след като на финала надхитри Левски и занесе Купата на България във Варна.

През сезон 2008/2009 Кольо Спасов класира "зеленобелите" на трето място в "А" група. Тогава той изравни брадясал рекорд в елита за варненския тим от 1953. Под ръководството на легендарния треньор Иван Моканов Черно море се окичва с бронзовите медали в "А" група.


Да се върнем към финалната битка за Купата на България. Никола Спасов вярваше в успеха за Купата на България срещу Левски. Както и феновете на "моряците",които предварително му бяха ушили оригинално сако в клубните цветове на зеленобели водоравни райета.Разбира се с пагони. Шапката бе също в клубните цветове с клубната емблема.

След мача спечелен изцяло с треньорския интелект на никола Спасов,пуснал в игра когато трябва като резерви Бакари и Георги Божилов, радостния наставник не престана да позира със станалото емблематично сако и Купата.

Не трябва да забравяме и функцията на автора на втория гол Матиас Курьор, който бе пратен в един момент на десния бек,а после си се разхиври в амплоато на външен нападател. И с невероятен слалом през трима защитници на "сините" вкара победния гол, който ще се помни дълго.

Фамилията на играча Курьор означава буквално Бегач на френски език. Да, бегачът на дълги разстояния в този драматичен мач с продължения и в неравна битка в която "моряците" бяха десет срещу единадесет от Левски.

Двубоят бе спечелен от варненци защото те си оставиха душите на "Лазур". Докато футболистите на Левски допуснаха същата грешка от 2013 година. Сега бе за Купата на България,тогава за шампионата. Преди две години пак  бе победен Лудогорец и всички на "Герена" очакваха по-лесен начин победа над Славия. Мачът завърши 1:1 и титлата отлетя за Разград.
Сега, за Купата "сините" допуснаха същата грешка да бъдат пренавити и "изиграха" мачът преди самият мач. А по време на същинския финал бяха пренавити. Липсваше им и късмет, но той винаги отива при отборът заслужаващ повече победата.

А в тази среща футболистите на Черно море предвождани от своя треньор заявиха още преди срещата,че ще се хвърлят и играят с характер. И успяха.

Сега, Никола Спасов може да помисли за подобна среща както с Щутгарт за тогавашната Купа на УЕФА в началото на есента на 2008 година. Под негово ръководство в България мачът бе загубен с 1:2, но в Щутгарт едва не бе хвърлена бомбата когато Черно море завърши 2:2 и съжаляваше повече за пропуснатото продължаване нататък в турнира.

Да се върнем към станалите две емблематични треньорски легенди на Черно море.


Иван Моканов е роден през 1912 година във Варна. Точно година преди да бъде създаден Черно море под името Галата. Това име тимът носи за малко. А  после чехът Карел Шкорпил, на чието име е кръстен по-късно Шкорпиловци, предлага името Тича.

И така, Иван Моканов играе във Владислав(Варна) и става шампион и носител на Купата на България през 1934 година. Тича и Владислав се обединяват през 1945,а после отборът носи името Черно море. Бившият защитник на Владислав Иван Моканов е емблематичен треньор на "моряците" от 1946 до 1979 година. Както вече споменахме прави Черно море трети под свое ръководство през 1953 година.



Никола Спасов е роден на 15 декември 1958 година в София. Юноша е на Локомотив (Сф). С "червеночерните" като играч става шампион на България през 1978 година и носител на Купата на България през 1982 година.

Играе за Локо(Сф) 126 мача и има 24 отбелязани гола. За Черно море участва в 90 мача и е вкарал 50 гола. По един сезон играе в Дунав и Спартак(Варна). В чужбина заедно с брат си Юлиян правят кариера в Португалия. Двамата играят в Пасош де Ферейра. Никола се състезава още за Фаренсе, Салгейрош, Бейра Мар, Рио Аве и Фрейудаде.


Никола Спасов се върна като треньор на Черно море и това бе най-правилният ход. Тимът отново заигра футбол изпълнен с характер и зрелище.

След празненствата около спечелването на Купата на България на финала срещу Левски, отборът на Черно море ще се подготвя с настроение за първенството и за нов подвиг, в бившата Купа на УЕФА, която сега носи името  Лига Европа.