360 млн. евро ще струва животът на 5 и 6 блок на "Козлодуй"

Портфейл

01-06-2015, 15:12

Снимка:

Архив

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Ресурсът им може да бъде увеличен с минимум 30 години

Направените досега анализи показват, че няма никакви съмнения относно възможността за продължаване на срока на експлоатация на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй". 360 милиона евро ще струва удължаването на живота им плюс увеличаването на тяхната мощност. "Росатом" ще изпълни всичките си ангажименти по договора към България, в това не трябва да има никакви съмнения.

Това заявиха на VII Международен форум "Атомекспо 2015", който се провежда в Москва, изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Димитър Ангелов и председателят на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Жаклен Коен.

Според специалистите всички проверки, които са направени досега показват, че удължаването на срока на експлоатация на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" е напълно възможно.

"Оформени са напълно всички документи и анализи от обследванията и пробите, които са направени. Оттук нататък с тази информация изпълнителските организации от Русия и България и "Електрисите дьо Франс" ще направят анализи и разчети. На базата на постигнатите резултати по методиките, която имат, ще ни дадат едно обоснование за възможността за продължаване на експлоатационния срок. Надяваме се с минимум 30 години да бъде удължен ресурсът, защото нямаме основания или забележки, които да сочат различни прогнози", каза Ангелов.

От своя страна, председателят на БЕХ - Коен уточни, че 30 години са разрешение от конструктора, а според българския закон ще бъде издадено разрешение за 10 години.

"Това разграничение трябва да се направи. След 10 години отново се кандидатства. За нас основно е решението на конструктора по отношение на системите на незаменимото оборудване", отбеляза той.

Димитър Ангелов трябваше да отговори и на въпрос откъде идват разминаванията за цената на удължаването на живота на двата блока. Доскоро министърът на енергетиката Теменужка Петкова говореше за сума от 240 милиона евро.

"Няма никакво разминаване. 240 милиона е програмата за удължаване на срока на експлоатация, която е вплетена и с увеличаването на мощността на блока до 104%. Това увеличаване на мощността ще стане заедно със смяната на оборудването", обясни той.

Според Ангелов сложната политическа обстановка и отношенията между Запада и Русия няма да попречат на удължаването на експлоатацията на двата ядрени реактора. Той посочи, че "дори с американците и украинците "Росатом" си изпълняват задълженията много коректно и точно".

"Г-н Кирил Комаров (заместник-генерален директор на "Росатом" - бел.ред.) изрично подчерта, че към момента няма нито една компания от състава на "Росатом" или самият "Росатом", на която да е наложена санкция. Така че те наистина изпълняват и са декларирали, че ще изпълнят и нашия договор, така както е сключен докрай. Нямам никакви опасения в тази посока", добави Жаклен Коен, цитиран от БГНЕС.