Преференциите ще затормозят броенето на местните избори

Гласуването и отчитането ще се бавят повече от друг път

"Заради сложността на местните избори гласуването и отчитането на изборния резултат ще стана по-бавно. И така трябва да бъде." Това казва председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Ивилина Алексиева в интервю за днешния брой на вестник "Преса". Тя допълва, че по-бавното отчитане, повторното въвеждане на данните и обявяването на резултата ще сведе до минимум евентуални грешки при преброяването.

На вота през есента за първи път в гласуване за местна власт ще бъдат приложени преференциите и така избирателите ще могат да пренареждат листите на общинските съветници от всяка партия, като посочат предпочитаните претенденти. Условието даден кандидат да премине на по-предни места в листата е да е получил не по-малко от 7 на сто от общинската избирателна квота, която се изчислява като се раздели броят на действителните бюлетини в общината на броя на общинските съветници.

Огромният брой бюлетини и отчитането на преференции за съветниците във всички общини ще натовари много повече от обикновено членовете на секционните комисии и затова ЦИК ще води разговори с финансовия министър Владислав Горанов за увеличаване на възнагражденията им, казва Ивилина Алексиева.

Шефът на комисията не изключва варианта бюлетините за местния вот да се печатат в чужбина, ако кабинетът вземе подобно решение. Миналата седмица печатницата на БНБ, която според Изборния кодекс единствена може да отпечата нужните близо 4 хил. вида бюлетини и изборните книжа, повтори опасенията си, че няма да успее да се справи със задачата. След консултации в парламента финансовият министър Владислав Горанов съобщи, че се обмислят различни варианти, включително и купуване на допълнителна техника за печатницата на БНБ. Идеята за изнасянето на печата в чужбина беше лансирана от лидера на ДСБ Радан Кънев, който предложи това да стане в Румъния.