Ускорено се понижават лихвите по депозитите

Портфейл

01-06-2015, 12:48

Снимка:

Архив

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Главоломно нарастват спестяванията в банките при замръзнал пазар на кредити

Започналата още през 2009-2010 г. тенденция за намаляване на доходността по депозитите, които банките привличат от домакинствата и от бизнеса, през последните месеци осезаемо се ускори. Това сочи официална статистика на БНБ.

Средната годишна доходност по спестяванията в някои случаи достига рекордно ниските 1.61%. При евро нещата не стоят по-различно – там лихвата е средно от 1.31 на сто, пояснява Фактор. Наблюдава се малко повишение на доходността при депозитите на бизнеса, но спестяванията в левове продължават да носят под 1% годишно.

Основната причина за отчетената тенденция е главоломното нарастване на спестяваните пари в системата на фона на замръзнал пазар на кредити. Така банките няма накъде да насочат тези средства, а това изяжда печалбите им и тласка надолу предлаганата доходност по тях. През април левовите депозити на фирмите продължават да им носят под 1% годишна доходност – 0.98%, а лихвите по вложенията в евро достигат 1.11%.

Статистиката на БНБ отчита лек ръст на лихвите по кредитите за домакинствата и за бизнеса. Потребителските заеми в левове поскъпват с 0.05 процентни пункта до 10.56%, а оскъпяването по тези в евро е с 0.32 пр.п. до 8.19%.

Ипотечното финансиране в европейската валута също е малко по-скъпо спрямо март – 6.49% при 6.37% месец по-рано. Жилищните кредити в левове обаче продължават да поевтиняват, като лихвите по тях падат с още 0.08 пр.п. до 6.03% – стойности, каквито на пазара не е имало дори в годините на кредитния бум преди кризата.

"Не трябва да смятаме, че лихвите по кредитите ще падат още две-три години. Най-вероятно следващите месеци ще има стабилизиране." Това коментира в неделя пред БНР Петър Андронов, председател на Асоциацията на банките в България.