Руската дума със закани за членството на Украйна в НАТО

Свят

01-06-2015, 12:14

Снимка:

Архив

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Ще отговорим адекватно, плаши председателят на долната камара Наришкин

Русия ще отговори адекватно, ако бъде взето решение за присъединяване на Украйна към НАТО. Това предупреди председателят на долната камара на Русия, Държаната дума, Сергей Наришкин в интервю за ТАСС, което е част от проекта на медията Топ официални лица.

На въпрос дали има вероятност на националния референдум за присъединяване на Украйна към НАТО мнозинството да отговори с „да", Наришкин отговори: „Мога да си представя ситуация, при която резултатите от плебисцита могат да бъдат представени по този начин", добавя агенция нюз.

В този случай, по думите му, НАТО ще дойде пред вратата на Русия и това „ще лежи на съвестта на тези, които през февруари 2014 година предизвикаха преврата, който свали законното правителство на президента Виктор Янукович", добави той.

Русия ще отговори на такива действия, няма да останем безучастни, закани се той и добави, че „най-малко ние нямаме намерение да се присъединяваме към НАТО".

Според него някакво споразумение ще трябва да се търси по казуса.

През последните две десетилетия смятаме, че имахме продуктивен диалог с Алианса, бяха създадени съвместни институции и бяха провеждани съвместни проекти. Сега всичко това е разрушено, подчерта Наришкин.

Обаче той е оптимист и вярва, че отношенията между Русия и Запада ще се подобрят и благоразумието ще надделее. Определено има заченки, смята той.

Според него Русия „има много общо с Европа - културата, историята, традициите, човешките и духовни ценности".