Френски вестник "подгрява" за връзката ни с Ислямска държава

Общество

01-06-2015, 12:11

Снимка:

politikus.ru

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Военното министерство отрече за лаборатория на НАТО у нас

След като преди няколко месеца в България бе арестуван близък на братя Куаши, който бе заподозрян, че иска да се присъедини към джихада в Сирия, България отново се оказа свързана с организацията „Ислямска държава“, пише френският вестник "20 minutes", цитиран от БЛИЦ.

Причината за това са съмненията, че България е произвеждала използвания от джихадистите наркотик каптагон.

Според Courrier International от 2011 година каптагонът е произвеждан в „лаборатория на НАТО“ в България. В миналото веществото е било предписвано за лекуване на хиперактивност, нарколепсия и депресия. През 1986 година каптагонът е класифициран като наркотик и оттогава е забранен.

Българското министерство на отбраната официално опроверга съществуването на „лаборатория“ на НАТО в страната. Бившият министър на отбраната Николай Цонев обаче въобще не е впечатлен от това изявление и говори за „безсрамна лъжа“.

Трафикът на каптагон, който е носел редовен доход на България преди влизането й в ЕС през 2007 година, се е изместил към Сирия. Това обаче не поставя граници пред българския опит. През 2014 година бивш български „експерт“, работещ във фармацевтичната индустрия, бе арестуван в Ливан, докато изкарва пари от знанията си.