Най-вероятно с местните избори ще има и референдум

До дни ще бъде ясна и точната датата, заяви президентът Плевнелиев

Работим изключително интензивно заедно с парламента, търсим заедно най-доброто решение за провеждане, както на местните избори, така и на референдума при формулата 2 в 1. Това каза президентът Росен Плевнелиев, след като участва в откриването на 38-то Консултативно съвещание на държавите по Договора за Антарктика, предаде Агенция „Фокус”.

„Виждам широко политическо съгласие за провеждане на национално допитване. Това ме въодушевява и радва и планирам буквално в следващите часове да приключим преговорите с парламентарно представените политически сили, а в рамките на дни да направя и обръщение към народа. В него ще се обърна към суверена с ясна дата за избори и ясни въпроси за референдум. Искам да посоча, че освен наличието на широко политическо съгласие по провеждането на референдум, както и различните тематични коалиции”, заяви Плевнелиев.

„По отношение на датата за провеждане на изборите има широко съгласие, преговаряме с всички политически сили“, поясни президентът. Плевнелиев уточни, че работна група от президентството е постоянно в парламента и разговаря с различните парламентарно представени политически сили и е много вероятно да бъде постигнато широко политическо съгласие, а може би и пълен консенсус за провеждане на изборите в дата, която е удобна за всички за провеждане на изборите. 

Президентът Росен Плевнелиев обяви, че в следващите часове ще приключи този процес, а до дни ще има обръщение на държавния глава към народа. "Наличието на широко политическо съгласие по провеждането на референдум, както и различни тематични коалиции в парламентарно представените политически сили относно различните въпроси - някои променят задължителното гласуване, други променят електронното гласуване, трети и най-голяма част от тях са за мажоритарно гласуване, съм убеден, че ще намерим правилната формула, така че този референдум, заедно с провеждането на местните избори да бъде успешен -директната демокрация да получи своята подкрепа, а суверенът най-после да види, че политиците са готови и да го питат, да го чуят, а след това и да действат", каза още Росен Плевнелиев.