Само "Флотски арсенал"-Варна, е на печалба от всички военни дружества

Портфейл

01-06-2015, 07:30

Снимка:

bnr.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Ситуацията в "Терем" е тежка от години, работниците протестират за заплати редовно

Военните дружества продължават да са дупката, през която изтичат сериозни средства от бюджета на армията. Това показват финансовите им отчети за 2014 г. и за първите три месеца на тази година, пише в. "Сега" като се позовава на разчети, с които разполага.

От шестте завода на военния холдинг "Терем" единствено "Флотски арсенал" - Варна, който се занимава с ремонт на кораби, е на печалба от 115 хил. лв. Това се дължи основно на поръчки от частни компании, а не от бойния флот. Заводът на "Терем" в Провадия е завършил тримесечието с 97 хил. лв. загуба. Той се занимава с ремонт на автомобилни и бронирани машини. "Терем-Ивайло" във Велико Търново изпълнява редица проекти за външни компании, но декларира загуба от 113 хил. лв. за първите три месеца. Има обаче шанс това да се промени, тъй като в момента има договори за над 1.7 млн. лв. Сред сключените сделки са: с "Кинтекс" за изработка на 3 полеви работилници, както и с частната компания "Металика - АБ" за ремонт на гаубици и бронирани машини, посочва в отчета си дружеството.

Завод "Летец" на летище София е завършил 2014 г. с 1.2 млн. лв. загуба. Тя е с 542 хил. лв. по-малко от предходната година. За трите месеца на тази година пасивът е 316 хил. лв. Въпреки че изпълнява договори и към частни компании, дружеството обяснява като причина за лошите си резултати несигурността в подписаните договори, както и закъснения на доставките. Въпреки това заводът има амбицията да се превърне в регионален център за ремонт на хеликоптери "Кугър".

Заводът "Терем - Цар Самуил", който се занимава с утилизация на боеприпаси, е приключил миналата година със загуба от 636 хил. лв., а първите три месеца - с пасив от 209 хил. лв. Лошите резултати са въпреки проспериращия в България бизнес с унищожаване на излишни боеприпаси.

Най-сериозни са загубите на завод "Хан Крум" в Търговище: за 2014 г. - 4.5 млн. лв., а за трите месеца на т.г. - 879 хил. лв. Според управата му единственият начин да се излезе от положението е армията да възложи да се ремонтират танковете Т-72, както и бойни машини на пехотата БМП-1.

Счетоводна загуба от 76 хил. лв. за трите месеца отчита дори и дружеството "Снабдяване и търговия", което би трябвало да е на печалба, защото търгува със стоки с двойна употреба и излишно имущество.

Дружеството "Военно издателство", което беше подготвено за приватизация, но спряно след натиск от страна на политици, е със загуба от 90 хил. лв. за първите три месеца на годината. Приходите му са 198 хил. лв., които спрямо същия период на миналата година са се увеличили с 40 хил. лв. В същото време разходите му са 287 723 хил. лв.

Охранителната фирма "МОБА" пък е с пасив от над 124 хил. лв.

 МАЛШАНС

Военният холдинг "Терем" е имал във фалиралата КТБ близо 10 млн. лева, съобщи министърът на отбраната Николай Ненчев. Дружеството е имало 40.3 хил. лева на разплащателни сметки в банката, а по депозити - 3.703 млн. долара и 3.474 млн. лева. Николай Ненчев обясни, че КТБ е избрана след проведен конкурс през 2013 г. Дружеството обаче е било в нарушение на изискването да не държи в една банка повече от 25% от средствата си. Според обяснението на Ненчев това се е случило, тъй като голяма част от парите са постъпили ден преди затварянето на КТБ от крупна сделка. На следващия ден предприятието се е опитало да изтегли депозитите си, но документите не са приети за обработка. Още едно дружество под шапката МО е имало пари в КТБ - "Снабдяване и търговия". То е притежавало 982 хил. лева на разплащателен влог, а по депозити - 208 евро и малко над 7 хил. долара.