Цените на първа линия паднаха с 20% още в първите дни на сезона

Портфейл

01-06-2015, 07:20

Снимка:

Архив

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

По Добруджанското Черноморие започват от 8-10 юни

Елитни хотели на първа линия в курортите край Варна са свили цените с 15-20 на сто, а някои оферти за ранни записвания вече достигат и 30% намаление, за да привлекат клиенти при старта на лятото, пише „Монитор”. Ранните туристи по морето в началото на сезона са по-малко от предходни години, като надеждите на хотелиерите са за по-добри резултати през активния сезон. По същото време миналата година имахме много повече туристи от Русия и Украйна, докато сега се броят на пръсти, казват хотелиерите.
Повечето от тях не са организирани, а са с индивидуални резервации. Въпреки това курортите край Варна са готови за предстоящия летен сезон и почти всички хотели в Златни пясъци и Свети Константин са отворени. В някои от тях вече посрещнаха и първите си гости от Германия, Франция, Холандия и въпреки кризата - от Русия и Украйна.
Притеснения има за туристите от Беларус
70% от които идват по родното Черноморие с автобуси. Възползвайки се, че преминават през Словакия и Полша, там им „дерат кожите” с високите цени на визите.
Нощувките за началото на юни са изгодни, като и в двата курорта край Варна може да се преспи в двойна стая в непретенциозен хотел за 26 -27 до 33 лева на вечер. Има варианти и за наемане на стаи във вили край морето, които предлагат подслон до 42 лв. Най-изгодната оферта за района на Варна е от 3-звездния хотел „Бриз”, където от 1 до 20 юни почивката е 14 -17 лв. на ден, с нощувка и закуска. Освен това се предлагат наливна бира, вино и сокове. Вилите край морето с оферта за юни също са с примамливи цени на нощувка за двама от 29,90 лв. при предварителна резервация.
На Крайморската алея във Варна повечето заведения са извадили менюта с цените
и човек може да си направи предварително сметката, преди да влезе и да поръча.
Търговците предвидливо са ги превели на руски и английски език, а по-предприемчивите имат превод и на румънски.
Така всеки турист, независимо откъде идва, може да си избере кебапче и кюфте от левче до 1,20 лв., пилешко шишче за 1,90 лв. и свинско за 3 лева или пилешка пържола по 4, 50 лв. Порция сафрид от 300 грама е 7,50 лв, а цацата е 3 лв. Порция кая върви по 5,90 лв., а чернокопът е 12 лева. Лавракът се предлага по 14,90 лв., колкото е цената и на ципурата. Порция от деликатесния калкан пък е 20 лв.
На Север започват след седмица, а само август е със 100% заетост. За първи път тази година летният сезон по Добруджанското Черноморие ще стартира към 8 – 10 юни, установи проверка на „Монитор”. Браншовиците не смеят да правят никакви прогнози. „Тежък и непредсказуем сезон. Разчитаме на записвания в последния момент. Имаме информация, че туроператорите са изкупили всички седалки на самолетите, но не е ясно дали ще успеят да ги продадат”, коментира Димитър Димитров, шеф на регионалната структура на хотелиерите и ресторантьорите. Месец май може да се нарече пълен провал. Слаб се очертава и месец юни. Единствено през август базата е пълна на 100%.
Най-зле се очертава ситуацията в Кранево. Там са повече семейни хотели и резервации почти няма. Не на последно място влияние оказва и провалът на няколко детски фестивала заради кризата в Русия, които традиционно се провеждат в Кранево. Не са изключени и фалити в края на сезона, предупреждават хотелиери.
„Руснаци ще има през лятото”, категоричен е Димитров. 400 000 руски граждани имат имоти у нас и ще ги използват, като ще ги дават под наем на свои съграждани. Това ще налее приходи в супермаркетите, бензиностанциите и фирмите за коли под наем. Ще пострадат обаче хотелиерите, добави браншовикът.