Командващият пехотата на САЩ в Европа идва на посещение у нас

Политика

01-06-2015, 07:05

Снимка:

btvnovinite.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Ще се срещне с политическото и военното ръководство на Министерството на отбраната и на Българската армия

Командващият Сухопътните войски на САЩ в Европа генерал-лейтенант Фредерик Бен Ходжис пристига днес на двудневно посещение в България. В първия ден от визитата си в страната генерал-лейтенант Ходжис ще се срещне с политическото и военното ръководство на Министерството на отбраната и на Българската армия. Той ще направи изявление заедно началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов.
В края на януари ген. Ходжис съобщи, че армията на САЩ ще изпрати скоро екип в страните от Източна Европа, който да търси места за разполагане на танкове и друга военна техника. "Ще направим проучване през следващите седмици в Естония, Литва, Латвия, Полша, България и Румъния, за да видим дали има места, където може да бъде разположена бронираната техника", съобщи главнокомандващият сухопътните сили на САЩ в Европа генерал Бен Ходжис, цитиран от "Старс енд страйпс".
Именно генералът съобщи за първи път за намеренията на САЩ да разположат бронираната техника в някоя от шестте страни. Този проект е част от операция "Атлантическа решителност", чиято цел е да успокои балтийските страни и Полша, притеснени от действията на Русия в Украйна, обясни в края на ноември м.г. ген. Ходжис. Танковете ще участват в учения. "Военнослужещите ще участват в ученията, след което ще се върнат, а техниката ще остане там на място", каза Ходжис. Проучването на щатските екипи трябваше да приключи през февруари.