Дънките ще пращат SMS-и

Свят

31-05-2015, 07:20

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

"Гугъл" разработва интерактивната материя с втъкани проводникови нишки, свързани с електронни устройства

Технологичният гигант "Гугъл" обяви, че разработва производство на свързано с интернет облекло, позволяващо да се командват предмети от разстояние благодарение на специална тъкан, чувствителна на докосване, предаде АФП, цитирана от "Труд".
Проектът е наречен "Жакард" на името на изобретателя на популярния тъкачен стан Жозеф-Мари Жакард. Идеята бе представена късно в петък на годишната конференция на "Гугъл". По "Жакард" "Гугъл" работи съвместно с американския производител на джинси Леви Строс.
Интерактивният текстил се прави чрез втъкаване на проводникови нишки в обикновени материи при изтъкаването. Нишките могат да бъдат върху цялата дреха, или само в определена нейна част. Могат да бъдат видими или невидими, според естетичния избор на дизайнера. Възможно е да се втъкават в дрехи, покривки, килими и всякакви тъкани. Те могат да се перат, както и всички останали материи.
Проводниковите нишки са свързани с миниатюрни електронни устройства, които чрез алгоритъм разпознават докосване или плъзгане на ръката. Данните ще бъдат изпращани безжично на мобилни телефони или други смарт устройства. Така с едно докосване на дънките например човек може да позвъни по телефона или да изпрати SMS.
На конференцията в Сан Франциско бе направена и демонстрация - няколко души командваха компютърни екрани и осветление чрез докосване с пръст на парче син плат.