Черешите поевтиняват бързо

Портфейл

31-05-2015, 07:12

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Точно сега е времето за поне един разтоварващ ден в седмицата с череши в менюто ни

Черешите смайващо поевтиняха. Само за седмица от 4,06 лева за килограм на едро цената им се стопи до 2,34 лева, а търговците очакват още по-драстичен спад. До момента намалението е с 42,36% процента, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържища.
Според специалистите по хранене и диететика точно се е времето за поне един разтоварващ ден в седмицата с череши в менюто ни.
„Хубаво е през май и юни да слагате череши на трапезата, тъй като първите са най-ниско въглехидратни“, заяви пред „Труд“ д-р Митко Ригов, завеждащ „Болнично хранене“ в столичната университетска Александровска болница.
Той препоръча в деня на разтоварването да има 4-5 приема череши от по 200-300 грама за жените и по 300-400 грама за мъжете. Позволява се още по една салата на обяд и за вечеря, друг вариант е по една зеленчукова супа на обяд и на вечеря. А ефектът ще е изчистване от токсини и чувство за лекота.
„Въпреки че на пазара все още повечето череши са вносни, вече започва и българската реколта, чиито изкупни цени варират от 50 стотинки и достигат до 1 лев“, каза пред „Труд“ Мария Милтенова, зам.-шеф на асоциацията на градинарите в България. По думите й овощарите очакват по-добра от миналогодишната реколта.
През 2014 г. добивът на череши беше силно занижен заради болести и дъждове. По данни на Министерството на земеделието черешовата реколта през миналата година е спаднала с 13 на сто, единствено прасковите и нектарините са намалели повече - с 18%. Средният добив от хектар беше едва 5322 тона.
Въпреки това цената на сладкия плод беше с около 3 на сто по-ниска от настоящата. Черешите пък заемаха над 24 на сто дял от производството на плодове въобще в България. След тях по производство се нареждат джанките и сливите.
Според градинари причината 2015-а да се отличава с по-скъпи плодове е забавянето на топлото време и заложените от производителите по-ниски реколти. В същото време изкупните цени се очаква да бъдат отново по-ниски от реалните.