Велизар Енчев поиска промяна в законите заради циганската престъпност

В Гърмен имаше състояние на етническа война, категоричен е лидерът на „Българската пролет”

Всички са виновни за циганската престъпност. Нека погледнем към съседни балкански държави, които имат същия проблем. Но това са държави, в които католицизма, а не православието определя духовния начин на живот. Бих казал, че (в добрия смисъл на думата) това е по-агресивна проява на християнството. Това заяви пред Нова телевизия лидерът на „Българската пролет” Велизар Енчев.

„Знаете ли, че в Хърватия и Словения не можеш да пресечеш границата, ако имаш не особено добър външен вид и ако не си облечен според техните стандарти”, допълни той.

„Като посланик в Загреб съм имал десетки случаи на върнати наши сънародници заради лош външен вид или поведение. Тези цигани бяха връщани обратно в Хърватия и посолството ни се превръщаше в цигански катун. След това ние предприемахме необходимите действия за връщането им в София. Т.е. ето какви стандарти се налагат, за да се спре нахлуването на тази етническа вълна към Европа”, коментира политикът.

„И ДПС, и неговият контрагент „Атака” се възползват от циганския проблем. Но той е следствие от управлението на местната администрация. А кой владее местното управление – 2/3 партия ГЕРБ. Ето защо те нека си поемат своята отговорност. По време на събитията в Гърмен Бойко Борисов беше във Ватикана. До този момент той не е излязъл с изявление по въпроса „Гърмен”. Това ми говори, че той е един изключително добър политик в стандартите на следдесетоноемврийската политика – когато няма какво да кажеш, мълчиш и си траеш. Нямаше го държавният глава, нямаше го министър-председателя. Защото в Гърмен имаше състояние на етническа война. Те трябваше да се обърнат към хората за помирение, за етническа отговорност и да обещаят конкретна програма, която да влезе бързо в действие. Тези неща не бяха направени, защото идват избори и всеки си прави своята сметка”, подчерта Енчев.

Според него се ролята на ДПС по циганския въпрос се преувеличава. „ДПС е една много удобна мишена и алиби за оправдание на безпринципните действия на парламентарно представените партии по циганския въпрос. Говори се в Кърджали ГЕРБ и всички останали партии да направят един вот срещу ДПС. Но тук се получава един християнски срещу мюсюлмански вот. Така беше в Косово и видяхме докъде стигнаха нещата”, коментира политикът.

"Продължавам да смятам, че госпожа Румяна Бъчварова е едно от най-лошите назначения на Бойко Борисов за един възлов пост на етническа и социална независимост. Този проблем, както е решаван от кметовете на Бордо, Париж, Монпелие, е решаван с едни безапелационни действия. Трябва да има нови членове в НК, които да засилват санкцията при подобни ситуации. Как може да има толкова леко наказание заради изнасилването например на 12-годишно дете?", заяви Велизар Енчев.