„Турски поток” минава през България?

Въпреки горчивия опит с „Южен поток” това може да се случи, предвиди постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов

Постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов заяви, че изострянето на международната обстановка заради Украйна е повлияло не само на дипломатическите връзки на Москва със Запада, но и на икономическите проекти, предаде „24 часа”, цитирайки Интерфакс.

Чижов смята, че санкциите от страна на ЕС срещу Русия са проблем и за двете страни, Относно газовите проекти, той заяви, че ситуацията не е никак проста, а газопроводът „Турски поток“ ще достигне до Турция, тъй като ЕС не е инвеститор и не може да предотврати споразуменията за строителство с Анкара.

Относно развитието на проекта, Чижов смята, че съществуват три възможни варианта. Според него газопроводът може да мине през България, въпреки натрупания негативен опит от вече проваления „Южен поток“; през Албания, където обстановката никога не е била достатъчно спокойна и през Македония, където в момента има остра политическа криза, която е активно режисирана от външни сили и има за цел да спре газовия проект.