Столичното метро расте

Делът на подземната железница е 30% от градския транспорт в София

По всички оперативни програми, по които общините могат да са бенефициенти, ние имаме готовност и имаме проекти, които подготвихме. Метрото продължава с разширението си до ж.к. "Хладилника" и ул. "Сребърна". В момента се изгражда близо 1 км. нова линия и една метростанция. С пускането на двете линии - до Летище "София" и до "Бизнес парк" имаме 39 км. метромрежа и делът на метрото стана 30% от градския транспорт в София. Това заяви по време на конференция по Кохезионна политика 2014-2020г. - предизвикателства и перспективи кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, предаде Агенция "Фокус". 

Йорданка Фандъкова отбеляза, че амбицията на Столична община е да увеличава този дял, защото това се отразява и на околната среда. "Тази година имаме готовност и работим по изграждането на третата линия на метрото. Средствата, които очакваме да получим и защитим са по ОП "Транспорт", която вече е отворена. Очакваме да бъде финансиран централният участък, който е 7,5 км. със седем метростанции", посочи още Йорданка Фандъкова. 

Столичният кмет съобщи, че по ОП "Региони в растеж", предвидените за Столична община финансови средства за устойчиво градско развитие са около 240 млн.лева. "По тази програма сме подготвили втора фаза за проекта за интегриран столичен градски транспорт. Основният ни акцент ще бъде свързан с електротранспорта, рехабилитация на ключови трамвайни трасета и доставка на нови трамваи. Други проекти по тази програма са модернизация на сградите и дворовете на 24 училища и детски градини в някои столични райони. Поставяме като много ключов приоритет енергийната ефективност и работим усилено за енергийна ефективност на общинските сгради", уточни тя. Фандъкова съобщи, че са готови с проекти за обновяване на 6 от културните институти на София - Столичният куклен театър, Театър "София", читалища, както и обновяване на 3 социални заведения.