Все повече мераклии за български паспорти

Политика

29-05-2015, 11:07

Снимка:

Архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Очакваме силна бежанска вълна

Бързо гражданство ще бори демографската криза

Към момента няма наплив от етнически българи, които бягат от Украйна към България, увери Кунева

Има тенденция към нарастване броя на заявленията за удостоверение за български произход. Това зави вицепремирът Меглена Кунева в Народното събрание, предаде „Фокус”.

За 2014 г. броят на тези заявления е бил 1526, а само от началото на 2015 г. те са вече 1242. По принцип такова удостоверение за български произход е необходимо когато се кандидатства за българско гражданство.

В същото време Кунева заяви, че не е констатиран наплив от етнически българи, които бягат от Украйна към България. По думите й, има много какво да се направи в тази посока. "Агенцията за българите в чужбина не трябва да се фокусира само върху удостоверенията за български произход, а да се предложат механизми за привличане на сънародниците ни към България. Трябва да намерим правилния подход да стимулираме легалната миграция", каза още Меглена Кунева.

Тя обяви, че е привърженик на т. нар. синя карта, с която Европейският съюз дава възможност, по подобие на зелената карта за САЩ, на млади талантливи хора да станат европейски граждани.