Реформаторите и патриотите започнаха битка с изборния туризъм

Политика

29-05-2015, 07:25

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

С поправки в Закона за гражданската регистрация няма да е възможно да се регистрират по 20, 40 или 100 души на един адрес

Реформаторският блок и Патриотичният фронт са внесли днес в деловодството на парламента изменения в Закона за гражданската регистрация, които спират изборния туризъм, съобщиха от пресцентъра на "Движение България на гражданите".

"Където не е спазен законът при гражданските регистрации, те служебно ще бъдат заличени. Вече няма да е възможно да се регистрират по 20, 40 или 100 души на един адрес", заяви съпредседателят на парламентарната група на реформаторите Найден Зеленогорски след внасянето на поправките. По думите му същото ще важи и не само за жилищата, но и за търговски обекти и хотели – "там също в момента се регистрират безконтролно стотици хора и после ходят да гласуват на изборите, а с тези мерки това вече няма да е възможно – въвеждаме изискването такива регистрации да могат да се правят само по 4 месеца през летния и зимния туристически сезони".

По думите му таванът на регистрираните в едно жилище лица ще е до два пъти над обичайно живеещите в жилището, като ще може само в някои случаи - например при многодетни семейства - да се настаняват три пъти над обичайния брой живеещи. Така, ако в момента в жилището са регистрирани пет души, ще могат да се регистрират максимално 10, а не 20 или 100, както е в момента.

В допълнителните разпоредби е вписано, че по смисъла на този закон "лица, които обичайно могат да обитават жилище" е максималният брой лица, които могат да го обитават, без да си създават съществени неудобства, изчислен като разгънатата застроена площ на жилището се раздели на броя на обитателите му при мярка не по-малко от 15 кв. м самостоятелна жилищна площ на човек.

Според предложените изменения контролът върху кмета на малко населено място или район по отношение на извършените регистрации и заличавания ще се осъществява от кмета на общината, а той самият пък ще бъде контролиран от органите на МРРБ и областния управител, добави Зеленогорски.

Органите да извършват служебни проверки за съответствието на броя на лицата, регистрирали постоянен или настоящ адрес през последните 12 месеца жилищата на територията на общината (района), като регистрациите в нарушение на този закон се заличават служебно, а лицата се уведомяват за предприемане на съответните действия по Закона за българските лични документи, се казва още в предложения законопроект.

В двумесечен срок от влизане в сила на този закон, собствениците или титулярите на вещно право на ползване следва да приведат в съответствие броя на лицата, регистрирани в имота по постоянен или настоящ адрес, се предвижда още в законопроекта. Правим това в интерес на сигурността и безопасността на българските граждани и на честния изборен процес, като целим да елиминираме възможности за неговото манипулиране, каза още Зеленогорски.