Депутатите приеха закон, без да го четат

Политика

29-05-2015, 06:09

Снимка:

bg.wikipediq.org

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Документът е бил в секретната секция, по задължителния подпис "лъсва" кой го е виждал

134 депутати гласуваха закон, който не са чели. Става въпрос за ратификацията на първо четене на споразумение между България и Международния наказателен съд за релокация на защитените свидетели, пише "24 часа".

То бе обсъдено и прието на закрито заседание, тъй като постъпило в секретното деловодство на НС. В гласуването му се включиха 136 депутати - 106 бяха “за”, 19 “против” и 11 “въздържали се”.

Споразумението обаче е четено само от 2-ма - председателката Цецка Цачева и Чавдар Георгиев от БСП, стана ясно в кулоарите. Всеки, поискал достъп до документа, се разписва и така винаги е ясно кой какво чете в секретната секция.

Заради закриването на заседанието БСП поиска оставката на правосъдния министър Христо Иванов. “Това е пълен абсурд. Депутатите бяха накарани да гласуват на тъмно, НС бе унизено”, заяви Чавдар Георгиев. Дори в самия документ пише, че той не е секретен, а само неговото изпълнение би следвало да има поверителен характер, посочи той. Така властта опитала да прокара решения, които не са в интерес на България.

Дори зулусите в ЮАР са постигнали двустранно споразумение със САЩ, само България го прави едностранно с ратификация, включи се Румен Гечев. По-късно от БСП съобщиха, че Иванов ще се срещне с тях по темата.

За първи път от старта на този парламент сутринта той се оказа без кворум. Заседанието стартира от втори опит и с 15 мин закъснение.