Банковата тайна в Швейцария падна

Портфейл

29-05-2015, 06:01

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

ЕК довършва довършва сключването на подобни споразумения с Андора, Лихтенщайн, Монако и Сан Марино.

Швейцария и ЕС подписаха споразумение за данъчна прозрачност, с което се слага край на швейцарската банкова тайна за европейски граждани, пише  "24 часа" .

Берн се съгласи на автоматичен обмен на данни за клиентите на швейцарските банки. Това включва информация за сметките, притежавани от граждани на ЕС, както и от компании в съюза.

Всяка година страните членки ще получават имената, адреса, данъчния номер и рождената дата на свои граждани, които имат сметки в Швейцария, както и други данни за финансовите активи и наличните суми в сметките. Споразумението ще влезе в сила през 2018 г., но преди това швейцарският парламент трябва да го ратифицира. Не е изключено властите след това да го подложат на референдум. Европейската комисия в момента довършва сключването на подобни споразумения с Андора, Лихтенщайн, Монако и Сан Марино.

“Това е нов удар за данъчните измамници и още една крачка към по-справедлива данъчна система в Европа”, заяви еврокомисарят за икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митническия съюз Пиер Московиси.

Преди дни швейцарската данъчна служба започна да публикува в интернет имената на чуждестранни граждани, за които се подозира, че укриват пари в швейцарски банкови сметки. Част от имената на българи, които имат сметки в банки в Швейцария, може да бъдат оповестени публично. България е на 68-о място в списъка на укриващите доходите си в Швейцария със 74 души. Те са скрили около 300 млн. евро, като един българин има по сметката си 150 млн. евро.