Учени ще правят фризер на Антарктида

Свят

28-05-2015, 14:17

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Ще складират късове от топящи се ледници

Учени планират да превозват лед до Антарктида заради опасения, че планинските ледници по целия свят се топят в резултат на климатичните промени. Затова експертите имат идеята да "складират" лед на най-студеното място на Земята, за да не изчезне.

На 4 350 метра надморска височина ледникът Кол дьо Дом се намира точно под върха Монблан. Въпреки че изглежда като постоянна част от Алпите, ледникът скоро може да изчезне, се посочва в материал на Би Би Си, цитиран от Преса.

"През 1994 г. измерихме температурата във вътрешността на ледника. През 2005 г. се върнахме на същото място и измерихме затопляне от 1,5 градуса по Целзий", обяснява Джером Шапел от Националния център за научни изследвания на Франция, който участва в създаването на "леден склад" на Антарктида.

По думите на френския учен, много от неполярните ледници ще изчезнат през този век, като дори и тези на най-големите височини вече се топят през лятото. Досега само малка част от планинските ледници са били проучвани. Новият склад ще бъде разположен в снежна пещера до изследователската станция Конкордия на Антарктида - постоянна база, управлявана съвместно от учени от Франция и Италия.

Ледените блокове ще бъдат запечатани в пликове на 10 метра под повърхността, където се поддържа постоянна температура от -50 ° C.

"Знаем, че дори и с глобалното затопляне, дори Антарктида да се затопли с няколко градуса, ние все още ще имаме достъп до най-добрия фризер на планетата. Ледът ще бъде в безопасност там десетилетия или векове", коментира Шапел.

Екипът ще използва специална апаратура за добив на цилиндрични ледени ядра от Кол дьо Дом. Те ще бъдат дълги повече от 130 метра и с 30 см диаметър. Втора мисия ще бъде изпратена в планината Илимани в боливийските Анди.

Екипът ще вземе три ледени ядра от Алпите и три от Андите. По две от всяко място ще бъдат транспортирани до Антарктида, а останалите ще бъдат изпратени в лаборатория във Франция за анализ.