Днипро бяха достойни на Севиля

Бака закара андалусийците в групите на Шампионската лига

След края на мача резервния вратар на Севиля Серхио Рико, който пази на финала срещу Днипро, пусна въздишка на облекчение,  която бе запечатана от телевизионните камери.

Дали защото и двата гола за украинците бяха донякъде и по негова вина,  дали защото осъзнаваше, че отборът на Днипро бе близо да поднесе изненадата и да бие испанския фаворит който взе рекордната четвърта Купа на Лига Европа след 2006, 2007, 2014 и сега през 2015.


През турнирната кампания Днипро се превърна в символ на цяла Украйна. Като повечето украински тимове нямаше как заради обстановката в страната да играе мачовете на своя терен. Но въпреки психологическите трудности отборът на Мирон Маркевич стигна финал.


В крайна сметка след победа с 3:2 и два гола на бившия колумбийски кондуктор Карлос Бака, тимът на Севиля триумфира. И стана  първият отбор който се възползва от влязлото в сила правило от този сезон победителят в Лига Европа да добива право  да играе в групите на Шампионската лига.  Така Испания през сезон 2015/2016 ще изравни рекорд на Англия с пет отбора в групите на Шампионската лига. За  Испания отборите които ще играят в гпупите на най-комерсиалния турнир през идващия сезон са Барселона, Реал (Мадрид), Атлетико (Мадрид), Валенсия и андалусийците от Севиля.

Един от щастливците в този драматичен финал бе авторът на изравнителния гол за 1:1, роденият на 29 януари 1990 година в Грифице Гжегож Криховяк който бе единствения поляк на терена във Варшава където се игра мача.  Роденият в Грифице, област Померания футболист играе като дете в Полша за Можежно, Колобжег, Шчечин и състава на Арка Гдиня. След което още в младежката си възраст преминава във Франция в тима на Бордо. При "жирондинците" започва и професионалната му кариера. След това е отдаден под наем в Реймс и Нант. Връща се отново в Реймс и от 2014 година е в Севиля. Национал е на Полша.

Интересен е случаят и с друг играч на Севиля. Авторът на другите два гола колумбиецът Карлос Артуро Бака Ахумада известен като Карлос Бака. Роденият на 8 септември 1988 година в Пуерто Колумбия футболист всъщност започва с професионалния футбол на 20 години в Атлетико Жуниор през 2006 година. После е отдаден под наем на Баранкила и Минервен и пак Баранкила. През 2012 премина в Брюж,а през 2013 е вече в Севиля.

Любопитно е,че до 2006 година за да се издържа,сегашния безспорен колумбийски национал, работи като кондуктор на автобус. Смятат го за безперспективен във футбола от първия му отбор Атлетико Жуниор. За да разгърне потенциала си при първото си отдаване под наем в Баранкиля когато в 27 мача бележи 12 гола.

На финала във Варшава за Севиля с двата си гола във вратата на Днипро, Бака вкара общо в тазгодишния турнир на Лига Европа седем гола.