Гриша Ганчев и синът му са призовани нередовно

Подновеният процес срещу скандалния бизнесмен забуксува

Делото срещу Гриша Ганчев и още 9 подсъдими няма да тръгне, стана ясно от днешното заседание на Спецсъда. Съдийте трябваше да започнат наново процеса срещу бизнесмена за укриване на ДДС в особено големи размери.

Оказа се обаче, че самият Ганчев и синът му са призовани нередовно. Обвинителният акт пък не е връчен в законовия седемдневен срок на подсъдимите, което е процесуална пречка. Юристи и обвиняеми се ожалиха, че актът е от 10 страници и не могат да се запознаят с него и да изградят защитата си в рамките на ден-два, добавя агенция нюз.

Основна процесуална пречка, според магистратите, се оказа и неявяването на пострадалото лице по обвинителен акт - шефът на Националната агенция по приходите (НАП) Красимир Стефанов. Оказа се, че той изобщо не е призован, макар да има правото да подаде иск за конституиране като частен обвинител.

Припомняме, че Гриша Ганчев е с 3 повдигнати обвинения, едното от които е именно закана за убийство спрямо Стефанов. Бизнесменът отговаря пред Темида и за ръководене на организирана престъпна група, както и за склоняване на сина си Данаил Ганчев и на Емилия Станоева и Милко Димитров да не платят 711 580 лева данъци на фирма "Литекс Комерс" АД.

Тримата са били директори в компанията и отговарят като извършители на престъплението, а останалите подсъдими, началело с Ивайло Талев, Камелия Мирчева, Милко Талев, Тодор Симеонов, Ичко Лозев и Красимира Гроцева са помагачи.

Инкриминираният период е от януари 2012 до 10 май 2012 като групата е обвинена за продажба на захар без издаване на фактури чрез фирмите "Симекс" ЕООД, "Лозев" ЕООД и "Никдоналд Комерс" АД.

Процесът бе отложен чак за 4 август с резервни дати до септември. Защитата на Ганчев - адвокат Татяна Дончева загатна пред медиите, че на следващото заседание през август ще иска делото да бъде прекратено. По думите й, процесът срещу нейния клиент има няколко "хронични заболявания" от самото начало.

Тя обяви, че делото е в резултат на ламтежи на властта за "Петрол" и за автомобилите на Ганчев Грейт Уолс. За Дончева ръцете на Ганчев са извивани от години, но той не се поддава на влияние.