Фитнес, сауна и басейн 10/4 искат от хотелите, за да получат сертификат за СПА

Общество

28-05-2015, 07:04

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

В уелнес центровете задължително трябва да има разкрасителни процедури и фризьорски салон

Всеки спа център в България трябва да отговаря на 10 изисквания, предвижда нова наредба, пусната за обществено обсъждане, обяви министърът на туризма Николина Ангелкова след откриване на 2-ия конгрес на Българския съюз по балнеология и спа туризъм в Сандански, пише "24 часа".

За да вземе сертификат за спа, всеки хотел трябва да докаже, че има закрит басейн с размери поне 10 на 4 метра, фитнес, поне 3 масажни легла, водна секция, сауна, помещение за контрастни процедури, релакс зони, съблекални и др.

Очаква се до август да заработи регистър на всички спа центрове и хотели в България, каза Ангелкова. В уелнес центровете задължително трябва да има разкрасителни процедури и фризьорски салон. В медикъл центровете задължителни ще са специалистите по терапевтична и физикална медицина.

Всеки център, който не отговори на изискванията, няма да може да ползва термина спа.

Надяваме се с наредбата да отпаднат всички ментета, но цените на спа услугите в България няма да се вдигнат, заяви Стефан Шарлопов председател на Българския съюз по балнеология и спа туризъм. Той добави, че целта е у нас да се създаде възможност всеки европеец, дошъл на балне и спа, да може да финансира престоя си чрез здравната каса на своята държава. По този въпрос министър Ангелкова има среща в понеделник с колегата си Петър Москов.

20% от приходите на българския туризъм идват от спа и културния туризъм, добави Шарлопов.

Ангелкова заяви, че през 2013 г. 2000 души са заявили, че са дошли у нас за здравен туризъм, а през 2014 г. са били 28 000.