Камен Захариев от ЕБВР е втората кандидатура за шеф на БНБ

Общество

28-05-2015, 06:18

Снимка:

bnb.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Лансират го от бизнессредите

Втора кандидатура за управител на БНБ се появи, съобщи в.“Капитал”. Това е на Камен Захариев, който от 22 години работи в централата на ЕБВР в Лондон. Според изданието той дори дал съгласие да влезе в битка за поста и очаква консултации с управляващите до дни.

Пред “24 часа” Захариев заяви, че неговата кандидатура била лансирана основно от бизнессредите.

Източници от ГЕРБ обаче бяха категорични, че вече било решено да се пристъпи към официална номинация на Димитър Радев. Те твърдят, че наистина с Камен Захариев имало разговори, но преди 4-5 месеца, още преди да се спрат на Димитър Радев.

Според хора от банковите среди, Захариев бил лансиран от хора около президента Росен Плевнелиев. Според други обаче точно за да бъдат пресечени опити за бламиране на Радев, било тествано името на Захариев чрез медиите. Има и хора, които допускат, че така се подхранвала интригата за конфликт между премиера и п резидента.

От 2008 г. Захариев е директор на екипа по глобално преструктуриране и възстановяване на активи в ЕБВР. Той е член на комитета по управление на риска на ЕБВР. От 2003 г. до 2008 г. е бил директор за Украйна на ЕБВР, където е управлявал портфолиото на банката.