Университетите ще получават пари според качеството на образованието

Общество

27-05-2015, 19:37

Снимка:

Архив

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Субсидията за прием ще се определя и от нуждите на икономиката

Правителството предлага на Народното събрание да разгледа и приеме проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за висшето образование. Със законопроекта се постига съответствие с приетата Стратегия за развитие на висшето образование (2014-2020 г.), която предвижда последователни мерки за диференциране на финансирането на висшите училища според резултатите от обучението. Това стана ясно на днешното заседание на Министерски съвет.

За да се постигне обвързване на висшето образование с потребностите на реалната икономика и пазара на труда, се въвеждат приоритетни професионални направления и защитени специалности. По този начин ще е възможно целево финансиране на определени стратегически за страната направления и защитени специалности. Като защитени се определят специалности с ограничен интерес от страна на потребителите, но важни за икономическия и социален живот на страната.

Промените целят и постепенното диференциране на субсидията за научна дейност за висшите училища въз основа на обективни показатели за научните резултати.
Със законопроекта се предвижда и предоставяне на възможност държавните висши училища да провеждат обучение срещу заплащане. Ще бъде регулиран максималният размер на таксите за платено обучение, като той не може да бъде по-висок от 170 на сто от съответните диференцирани нормативи. Платеното обучение се установява, за да се удовлетворят желанията на кандидат-студентите и кандидат-докторантите с интерес за обучение по специалности от професионални направления, за които в определен етап държавата не осигурява достатъчен финансов ресурс.

С приетия документ се регламентира изискването при институционалната акредитация на висшите училища и оценяването на съответствието с изискванията за академичен състав на трудов договор член на академичния състав да може да участва в акредитацията на не повече от едно висше училище. Изменението има за цел оптимизиране на академичната среда във всяко висше училище, както и стимулиране изграждането на нови поколение преподаватели, учени и изследователи, мотивирани от възможността за научно и професионално израстване.

Като резултат от измененията в Закона за висшето образование се очаква засилване на конкуренцията между висшите училища, повишаване качеството на обучението и на научните изследвания и утвърждаването на институциите за висше образование като научни центрове.