Мощни разследващи компании готови да дирят парите на КТБ

Преговорите трябва да приключат до края на май

Две от най-мощните разследващи компании в света готови да търсят парите на КТБ. Това са Alvarez & Marsal и AlixPartners, пише "Капитал daily". Информацията беше съобщена и от финансовия министър Владислав Горанов по време на парламентарния контрол, че вече са отсяти две компании от общо 11-те, отзовали се на поканата на Фонда за гарантиране на влоговете да проследят парите на фалиралата КТБ. Очаква се преговорите да приключат до края на този месец. 

И двете компании са специализирани в подобен тип финансови разследвания и развиват бизнес глобално, припомня бизнес изданието. Alvarez & Marsal е основана през 1983 г. и в момента има 45 офиса в 18 страни по света с близо 2500 служители. Тя бе консултант на американското правителство след банкрута на Lehman Brothers, а за работата й по реструктуриране и рекапитализация на банковия сектор в Кипър компанията получи награда за консултантска фирма на 2013 г. 

AlixPartners има 34-годишен опит във финансовото консултиране и също има офиси по цял свят. През тази година тя погълна конкурент в бранша Zolfo Cooper Europe, с което подобри пазарните си позиции в Европа. Компанията е носител на множество отличия, сред които за най-успешните реструктурирания в корпоративния сектор. През 2013 г. Bloomberg включи AlixPartners в топ 5 на най-големите по приходи и пазарен дял компании в консултирането при кризисни ситуации и финансово възстановяване. Формално договорът с изпълнителя на поръчката ще бъде подписан от двамата временни синдици на КТБ Лазар Илиев и Росен Ангелчев, но изборът ще е на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, който има решаваща дума в сформираното жури.